Начальник військового шпиталю у Харкові розповів про спростування підозр на коронавірус

Начальник військового шпиталю у Харкові розповів про спростування підозр на коронавірус

Начальник військового шпиталю у Харкові розповів про спростування підозр на коронавірус
.

За увесь час тестувань Харківський лабораторний центр підтвердив коронавірус у 22 людей з військового шпиталю, в тому числі у 17 медпрацівників. У половини з 22 діагноз знято.

Про це в програмі "Тема дня" 4 травня розповів начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Юрій Подолян.

"Всього від лабораторного центру міста Харкова ми отримали 22 результати позитивних, це і медичні працівники нашого центру, це і пацієнти нашого центру. Це протягом усього періоду. Всього в лабораторному центрі Харкова проведено було тестування 150 чоловік. Зі всіх цих 22 результатів, у нас є 5 чоловік — це пацієнти, всі інші — це медичні працівники центру, причому у 11 з них вже повторно проведено тестування і отримано два негативних результати, вони зняті з обліку як позитивні", — сказав Подолян.

"У нас залишається (з коронавірусом — ред.) станом на сьогодні 4 пацієнти і 5 медпрацівників", — додав він.

За його словами, медпрацівники на самоізоляції, їх стан контролює лікар.

"Всі пацієнти, які знаходяться вдома, безсимптомна форма, тобто ознак проявів гострої респіраторної хвороби немає", — сказав Подолян.

Він також розповів про результати повторного тестування на коронавірус, яке вирішили зробити після результатів обласного лабораторного центру.

"Ми в неділю отримали результат про те, що маємо 9 працівників, які позитивні по COVID-19. Звичайно, відреагували — люди були відіслані на самоізоляцію, почався пошук контактних осіб, але серед медичних працівників, всі вони наполягали на тому, що не погоджені з результатами тому, що не мають жодних ознак захворювання і звернулися до мене для того, щоб перевірити ці результати", — говорить Подолян.

Як уточнив Подолян, за дозволом Командування Медичних сил аналізи повторно перевіряли у Національному військово-медичному клінічному центрі військово-медичного госпіталю міста Києва та у лабораторії Запоріжжя. На питання, чи верифіковані ці заклади, Подолян відповісти не зміг.

"Ми відправили на дослідження на наступний день [біоматеріал] 50 чоловік: 9 наших працівників і всіх контактних, які з ними спілкувалися... Ми отримали результати на наступний день, 49 негативних результатів, 1 результат був сумнівний. Він теж виявився негативним", — сказав Подолян.

За його словами, у шпиталі стежать за температурою пацієнтів із СOVID-19, проводять антибактеріальну терапію.

"Всі пацієнти, які в нас зараз перебувають, це 4 людини, ступінь перебігу їхнього захворювання — легкий. Лікуємо симптоматично. Температура в кожного з пацієнтів не підвищується понад норму це 36,6 і 36,8... Вони у стаціонарі, тому що серед них є двоє військовослужбовців, немає можливості ізолювати їх по місцю служби, тому вони знаходяться у нас. Один поступав з ознаками пневмонії, а це вже ускладнення. Тому він госпіталізований", — розповів Подолян.

Із запровадженням карантину "планових" хворих у закладі не приймають. У відділенні невідкладної допомоги є 6 ліжок із дихальними апаратами, моніторами спостереження та кисневими концентраторами, розповів начальник шпиталю. Ще 40 ліжок — в інфекційному відділенні. Зараз у палатах шпиталю хворих розміщують по одному.

"Кожен пацієнт, який поступає до нас з ознаками гострого респіраторного захворювання, він уже йде як потенційний пацієнт, у якого буде виявлено COVID. Його приймає лікар в засобах захисту. Збирається анамнез — тобто опитування пацієнта. При потребі проводяться фізикальні методи дослідження, проводиться забір експрес-тесту. Далі, якщо пацієнт має ознаки пневмонії, однозначно набирається ПЛР-тестування, відправляється до лабораторії. До того часу, поки у нас немає підтвердження з лабораторії або спростування, пацієнт знаходиться у перепрофільованому відділенні, де він вважається потенційно хворим", — говорить Подолян.

Що відомо

  • 27 квітня голова Харківської ОДА Олексій Кучер повідомив про спалах у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону, де виявили 14 випадків СOVID-19. За його словами, інфіковані 9 медпрацівників не вірять у підтверджений діагноз і висловили намір перевірити результати харківської лабораторії у Києві.
  • Вранці 28 квітня начальник харківського шпиталю Юрій Подолян повідомив про результати київської лабораторії щодо п'яти медпрацівників. Усі вони, за його словами, коронавірусу не підтвердили. Отримати коментар Харківського лабцентру щодо цієї ситуації Суспільному поки не вдалося.
  • 28 квітня ще у двох з дев'яти медпрацівників військового шпиталю у Харкові ПЛР-тести у Києві не підтвердили коронавірус. Ці дані не були остаточними — діагноз знімається після двократного тестування.
  • Харківський лабцентр відповів на заяви військового шпиталю. Там нагадали, що у більшості інфікованих у світі та Україні коронавірусна хвороба проходить безсимптомно.
На початок