Працівникам Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні боргують зарплату від вересня

Працівникам Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні боргують зарплату від вересня

Працівникам Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні боргують зарплату від вересня
. Фото: Galka.IF.UA

Приблизно 70% зарплати не виплатили працівникам Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні з вересня 2022 року і дотепер (7 листопада ред.) Упродовж цього періоду більшості персоналу нараховували від 1 до 3 тис. грн на місяць. 7 листопада працівники лікарні зібралися біля медзакладу з вимогою до керівництва пояснити ситуацію.

Як розповів у коментарі кореспондентці Суспільного директор обласної інфекційної лікарні Микола Стовбан, медзаклад отримує гроші від Національної служби здоров'я України за надані послуги. Лікарня законтрактувала п'ять пакетів послуг. На виплату зарплат на місяць медзакладу потрібні понад 4 млн грн. Через зменшення кількості пацієнтів упродовж останніх місяців до лікарні така сума не надходить.

"Ми отримуємо 2 млн 300-400 тис. грн. З чим це пов’язано? Ми знаємо, що договори з НСЗУ передбачають те, що гроші йдуть за пацієнтом. Ми розуміємо, що інфекційна лікарня є профільною, COVID-19 зараз пішов на спад", — пояснив Микола Стовбан.

Він також розповів, як медзаклад планує розв'язувати проблему з погашенням заборгованості. Зокрема — домогтися підвищення вартості лікування інфекційних захворювань.

"Ми говорили з лікарями. Вони згідні на те, що ми трошки оптимізуємо установу і зробимо штат відповідним до фінансування. Також звертатимемося до НСЗУ, щоб до пакета про інфекційні захворювання додали допоміжний коефіцієнт", — сказав Микола Стовбан.

Також 26 жовтня 2022 року Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня уклала договір з Національною службою здоров'я України на ще один пакет послуг — "Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги". Однією з умов контрактування на цей пакет є заборгованість виплати зарплати, сума якої становить понад 50 тис. грн. За словами Миколи Стовбана, до 20 листопада гроші за цим пакетом мали б надійти до медзакладу, що допоможе частково погасити борг перед працівниками.

Заступниця директора Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я Мирослава Децик пояснила, що будь-які зміни в договорі, який служба укладає з медзакладом, затверджують постановою Кабміну. Разом із тим, каже Мирослава Децик, закладу, який уклав договір з НСЗУ, не заборонено залучати до своїх послуг додаткові джерела фінансування.

"Це можуть бути й платні послуги, і різноманітні гранти. Органи місцевого самоврядування у межах своєї компетенції також можуть фінансувати місцеві програми розвитку і підтримки комунальних закладів охорони здоров’я", — розповіла Мирослава Децик.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок