Вставки двохсотлітньої бруківки, імітація дубової мостової: у Ніжині завершують реконструкцію вулиці Гоголя

Вставки двохсотлітньої бруківки, імітація дубової мостової: у Ніжині завершують реконструкцію вулиці Гоголя

Вставки двохсотлітньої бруківки, імітація дубової мостової: у Ніжині завершують реконструкцію вулиці Гоголя
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вимощена новою плиткою, але зі вставками двохсотлітньої бруківки та імітацією дубової мостової XVIII століття. У Ніжині завершують реконструкцію найстарішої вулиці – Гоголя. Роботи почали торік, через повномасштабну війну їх вирішили не відкладати. Наступної весни планують зайнятися фасадами будівель на цій вулиці, в міській раді вже затвердили дизайн-код, та намалювати мурал на одному з будинків.

"Це потужна реконструкція для міста Ніжина. Це проєкт на понад 20 мільйонів гривень. Вулиця має протяжність 574 метри і на сьогодні вкладено біля 9 372 квадратних метри плитки", – розповів секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко.

Юрій Хоменко
Юрій Хоменко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Поруч із новою плиткою є й ділянки старої бруківки.

Ділянки старої бруківки
Ділянки старої бруківки. ФОТО: Суспільне Чернігів

Орієнтовно, вона 19-го століття, каже Юрій Хоменко. В радянські часи її закрили асфальтом, а тепер, під час реконструкції, підняли наверх:

"Ми вирішували, наскільки її багато вкладати, у яких місцях. Але ми розуміємо, що старовинна бруківка не найзручніша для того, щоб ходити по ній, тому ми зробили такі невеличкі інсталяції, але це саме те каміння, яке лежало тут багато-багато десятків років тому".

Ремонт вулиці Гоголя
Ремонт вулиці Гоголя. ФОТО: Суспільне Чернігів

Відтворили на реконструйованій вулиці і ще один, давніший етап її життя – дубову мостову. Торік, під час розкопок, археологи знайшли тут залишки мощення 18-19-го століття.

"У нас навіть була ідея під склом їх зробити, але археологи сказали, що дуже малий об’єм деревини, вона має не дуже гарний вигляд і те, що її дістали з-під землі, вона фактично на очах почала знищуватись", – сказав Юрій Хоменко.

Торішня знахідка археологів
Торішня знахідка археологів. ФОТО: Мальцев

Тому вирішили зробити таке мощення.

Імітація дубової мостової
Імітація дубової мостової. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ідея показати маленькі етапи, маленькі інсталяції для туристів, для містян, якою була вулиця багато-багато років тому".

Тут встановлять таблички і QR-коди, завдяки яким людина зможе дізнатися, що перед нею.

За словами Юрія Хоменка, вулицею будуть проходити нові туристичні маршрути. Навесні візьмуться за фасади будівель, які тут розташовані. Є вже затверджений дизайн-код.

Затверджений дизайн-код
Затверджений дизайн-код. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Він включає в себе кольорову гаму, яка доступна, варіанти вивісок, варіанти фасадів, які можуть бути. Згідно з цим дизайн-кодом всі підприємці будуть відтворювати, більш-менш буде виглядати однаково, без страшних банерних вивісок".

Затверджений дизайн-код
Затверджений дизайн-код. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також навесні на стіні одного із будинків вулиці планують намалювати мурал. Вже відбувся конкурс на його ескіз, переможцем стало це зображення.

Такий вигляд матиме мурал
Такий вигляд матиме мурал. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Мурал, якщо на нього подивитися біля нашого нового РАЦСу, буде відтворювати вулицю Гоголя, яка була сотні років тому. І поряд людина зможе побачити вже сучасну вулицю. Тобто побувати як в майбутньому, так і в минулому".

Завершення реконструкції вулиці вирішили не відкладати через повномасштабну війну, перш за все, через економічні причини, каже секретар міської ради:

"В цьому році ми ще застали кошторис по роботах майже на тому рівні, який був до війни. Що буде в наступному році, ми з вами розуміємо – все буде в три-чотири рази дорожче. Якщо просто гроші покласти на резервний фонд, то вони через рік можуть вже не коштувати і половину своєї вартості. Життя продовжується, місто повинне розвиватися, люди повинні бути вмотивованими саме тим, що ми віримо в перемогу і робимо наше місто кращим".

Найближчим часом, сказав Юрій Хоменко, вони планують офіційне відкриття реконструйованої вулиці.

Як містяни оцінюють оновлену вулицю дивіться у сюжеті:

Читайте також

Нова плитка, ліхтарі та вирубка каштанів: у Ніжині реконструюють вулицю Гоголя

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок