Картина Мондріана висіла догори дриґом понад 75 років

Картина Мондріана висіла догори дриґом понад 75 років

Картина Мондріана висіла догори дриґом понад 75 років
. Фото: NBC News / YouTube

Картина нідерландського художника-абстракціоніста Піта Мондріана "Нью-Йорк 1" (New York City I) висіла перевернутою понад 75 років. Про це під час пресконференції напередодні виставки художника в одному із німецьких музеїв розповіла кураторка Музею сучасного мистецтва в Дюссельдорфі Сюзанна Меєр-Бюзер. Про це широкому загалу стало відомо 29 жовтня після матеріалу видання The Guardian.

"Чи може бути так, що положення, показане на фотографії, є тим, який планував Мондріан?(…). Можливо, у картини взагалі немає правильної чи неправильної орієнтації", — пояснила Мейєр Бюзер.

Картина написана ще у 1941 році, вона складається з переплетених смужок із червоної, жовтої і синьої липкої стрічки. Полотно вперше виставили в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва в 1945 році, але з 1980 року воно висіло в художній колекції музею в Дюссельдорфі.

"Дівчина з перловою сережкою" не постраждала: екоактивіст намагався приклеїти себе до картини

Те, як картина висить зараз, показує, що різнокольорові лінії збираються внизу, показуючи надзвичайно спрощену версію горизонту. Однак, коли кураторка музею Сюзанна Майєр-Бюзер почала досліджувати нову виставку голландського авангардиста на початку 2022 року, вона зрозуміла, що картина має висіти інакше.

На фотографії зі студії Мондріана, зробленій через кілька днів після смерті художника у червні 1944 року, ця картина зображена перевернутою.

Майєр-Бюзер зазначила, що Мондріан міг починати складне нашарування з лінії у верхній частині рами, а потім рухався вниз, що також пояснює, чому деякі жовті лінії зупиняються в декількох міліметрах від нижнього краю.

Попри знахідку, роботу і далі виставлятимуть не догори дриґом, щоб уникнути її пошкодження.

Піт Мондріан — нідерландський художник, один із зачинателів і провідників абстракціонізму в світовому мистецтві.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок