У Франківську запрацювали ринки

У Франківську запрацювали ринки

У Франківську запрацювали ринки
. Суспільне Карпати

Центральний продуктовий ринок запрацював в Івано-Франківську. Уряд дозволив відновити роботу базарам, якщо продавці й покупці дотримуватимуться санітарних вимог.

При вході до центрального ринку Івано-Франківська людям міряють температуру. Продавці – у масках та рукавицях, а товар накривають прозорою плівкою.

"Людей дуже мало. Товару беремо не багато, тому що нема кому його продавати. Автобуси не ходять. Маршрутки не ходять. Хто може добиратися автомобілем, той приїжджає. Люди ходять у рукавичках. У Франківську, як не кажіть, трохи тримаються дисципліни", – каже продавчиня Надія Петрунів.

Через карантин центральний ринок не працював з 15-го квітня до сьогоднішнього дня. За словами Надії Петрунів, закриття ринку завдало немалих збитків: "Ми на владу навіть і ображені. Бо вони могли нас попередити, що можуть закрити. Останні дні ми набрали товару на 10-15 тисяч гривень. Це дуже велика сума для нас. Ми не заробляємо такі великі гроші. І хоча б дали нам в останній день допрацювати до вечора. Раз – і нас закрили. У нас пропала велика кількість товару. Товар увесь викинула директорка".

Про дотримання дистанції та інших правил покупцям нагадують з гучномовця. Зоя Баландін прийшла скупитися на ринок, бо каже, що тут дешевше, ніж у супермаркетах: "Яблука я купила по 13 грн, по 15 грн, а в магазині – 25-29".

Відвідувачка ринку Марія Свалова говорить, що дуже добре, що відкрили ринок, та має декілька зауважень до його роботи: "Єдине, що мені не подобається, нема перевірки молочних продуктів. Вони продують таку "туфту". Сметану розводять цілими відрами. І нема ні лабораторії, нема нічого. Треба, щоб дезінфікували м’ясний відділ: підлогу, столи… Увечері після роботи. Має бути все продезінфіковане. Вони тільки говорять".

Загалом комісія з питань техногенно-екологічної безпеки дозволила працювати в Івано-Франківську шістьом агропродовольчим ринкам.

До слова, голова облдержадміністрації Віталій Федорів повідомив, що ринки будуть під постійним контролем поліції і Держпродспоживслужби: "Насамперед, мова іде про те, що органами Держпродспоживслужби буде здійснено попередній аналіз, контроль, і функціонування ринку. Усе відбуватиметься під постійним наглядом цієї служби, а також органів поліції. Тому дотримання карантинних заходів на продуктових ринках – контроль за цим буде на найвищому рівні від обладержміністрації і всіх структур, які до цього причетні".

Авторка: Тетяна Куліковська

На початок