"Будь-яка війна закінчується дипломатією". Зеленський назвав умови для переговорів з Росією

"Будь-яка війна закінчується дипломатією". Зеленський назвав умови для переговорів з Росією

Важливо
"Будь-яка війна закінчується дипломатією". Зеленський назвав умови для переговорів з Росією
. Президент України Володимир Зеленський, фото: AP

Президент України Володимир Зеленський вважає, що переговори з Росією можливі, коли територіальна цілісність України буде відновлена в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

В інтерв'ю канадським телеканалам CTV та CBC президент зазначив, що "будь-яка війна закінчується дипломатією". Однак зараз переговори з президентом Путіним, за словами Зеленського, не мають жодного сенсу, адже керівництво РФ "щось говорить, а завтра змінює позицію". Проведення так званих референдумів на окупованих територіях України — "крапка" в історії перемовин з Путіним.

Коментуючи заяви президента РФ від 2014 року про те, що Росія не збирається нападати на Україну, Зеленський додав, що Путін — "стара людина, яка не пам'ятає що говорила".

Про імовірність перемовин Зеленський сказав, що треба "відмотати до того моменту, коли наші держави говорили. А це було до війни, до 2014 року. І з тієї точки можна спробувати вирішити питання дипломатично".

"Вони (росіяни – ред.) можуть повернути нам назад нашу територію, якщо вони хочуть перемовин. Вони повинні вийти з нашої землі, з території нашої держави, залишити нам нашу землю в міжнародно визнаних кордонах від 1991 року. І тоді ми скажемо, в якому форматі і з ким ми готові говорити", — зазначив президент.

За словами президента, в Росії буде керівництво, з яким Україна спілкуватиметься, але за умов, що немає війни. Однак, "чи буде повернення відносин, які були до цієї війни? Впевнений, що ні", — додав президент.

"Вони забрали багато людей і багато життів. Суспільство їм цього вже не пробачить... Ви не повинні диктувати суспільству, як їм ставитися до іншого суспільства держави, яка хотіла вчора стерти вас з лиця землі. Це буде вибір нашого суспільства – говорити з ними чи в цілому не говорити. І скільки десятків років, а може й більше, пройде після цієї війни, перш ніж суспільства почнуть комунікувати, ніхто не знає", — сказав президент.

Війна. Усі новини

На початок