ВВС випустив документальний фільм про окупацію Херсона

ВВС випустив документальний фільм про окупацію Херсона

Доповнено
ВВС випустив документальний фільм про окупацію Херсона
. Дмитро Багненко, режисер документального фільму про окупацію Херсона Фото: Дмитро Багненко/Facebook

Телекомпанія BBC випустила документальний фільм про окупацію Херсона. Про це в телеграм каналі повідомляє "Детектор медіа". Херсонський журналіст Дмитро Багненко розповів Суспільному, як він працював над фільмом "Окупація", що намагався показати та хто його головні герої.

Дмитро почав знімати події, які відбувалися в Херсоні, 1 березня. Таємно фіксував життя в окупації протягом трьох місяців, до тих пір, поки це стало небезпечно для життя.

"Знімав допоки не виїхав зі своєю родиною — до початку червня. Головні герої фільму моя родина: я, дружина, дитина. Також я їздив до місцевої церкви й знімав там. Спілкувався з отцем Сергієм Чудиновичем. В його церкві був створений Центр допомоги містянам. Це було цікаво фіксувати. Чесно, то головні герої фільму — це херсонці, які були навколо мене. Це були окремі херсонці і херсонці, як спільний організм, як одне ціле", — розповів Багненко.

Дмитро знімав фільм про життя в окупації, про те, як змінюється світ моментально, як люди це сприймають, відчувають ці пертурбації навколо.

"Я хотів показати, як ми на них впливаємо і як вони — на нас. У фільмі показано протистояння тому, що відбувається і наші реакція на те, що відбувається", — розповів Дмитро.

ВВС випустив документальний фільм про окупацію Херсона
Дмитро Багненко на акції проти окупації у Херсоні, березень 2022 р. Фото: Дмитро Багненко/Facebook

У фільмі — більшість зйомок херсонського журналіста. Але для того, щоб коректніше відобразити події, які відбувалися, режисерка фільму Альбіна Ковальова, використовувала кадри з відкритих джерел з телеграм каналів, навіть, пропагандистських ЗМІ. Дмитро, каже, це зробили, щоб показати, як окупанти дивляться на ту чи іншу ситуацію.

"Я починав знімати спочатку для себе, а потім мені зателефонувала режисерка Альбіна Ковальова. Ми не були знайомі з нею. Вона мене знайшла через спільних знайомих. Вона запропонувала роботу над цим фільмом. Ці зйомки допомагали триматися на плаву і не з’їхати з глузду в перші тижні війни", — поділився Дмитро.

Він згадує, що під час зйомок було багато страшних моментів і небезпечних моментів.

"Одного разу мене затримали, змусили видалити відео і, на щастя, відпустили. Це був період, коли росіяни тільки зайшли в місто і їм було не до того, щоб зі мною щось робити. Вони записали мої дані і відпустили. Інший момент. Я приїхав до церкви в той момент, коли отця Сергія Чудиновича окупаційна влада затримала. Вони були у цивільному. Не було зрозуміло, хто ці люди і вже почав діставати телефон для зйомок. Якби я почав знімати їх, коли вони стояли біля машини, то в них би виникло багато питань до мене. Це б могло погано закінчитися для мене", — згадує Дмитро.

Режисер говорить, що в Херсоні насправді було складно знімати, люди дуже напружені і зйомки могли сприйнятися, як провокація. Дмитра часто запитували, для кого він знімає, тоді чоловік відповідав, що для себе.

"Не казав, що знімаю для BBC, це — необачно. Якщо я знімаю для BBC в окупованому місті, то я цінний кадр для обміну. Люди боялися, що я можу знімати для пропагандистських ЗМІ, щоб показати, як все прекрасно в Херсоні. За час перебування в Херсоні я зафіксував одну десяту або одну соту подій, які відбувалися в місті. З цієї однією сотою вони взяли ще одну тисячну і зробили з цього фільм", — розповів Дмитро.

ВВС випустив документальний фільм про окупацію Херсона
На зустрічі з херсонцями у Києві. Дмитро Багненко другий зліва, серпень 2022 р. Фото: Дмитро Багненко/Facebook

Він говорить, що фільм — це концентрована історія через його і його родини рефлексії, наше сприйняття і відчуття під час життя в окупації. Дмитро каже, вже є англійська версія фільму. Незабаром з’явиться українська.

"Все що відбувалося в Херсоні — акції, протести і все що я міг зафіксувати я фіксував. Знімав все на телефон. Камерою знімав вдома. Я знімав не тільки подієві моменти. Знімав все — похід на ринок, вулицю, купівлю морозива, знімав чергування в лікарні з муніципальною вартою", — розповів Дмитро.

Тривалість фільму 47 хвилин.

Що відомо

  • Документальний фільм доступний на ютуб-каналах "BBC News Україна" та "BBC News Россия" на YouTube з 20 жовтня та вийде в ефір на BBC World News Channel 22 та 23 жовтня
  • На Херсонщині зняли фільм "Редакція". Зйомки розпочались у липні та триватимуть до жовтня. Це друга ігрова стрічка режисера Романа Бондарчука, яку він знімає на своїй малій батьківщині. У головній ролі – херсонський журналіст Дмитро Багненко.

Читайте також

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок