"Суми вистоять!": як дизайнер Дмитро Дубовик 
патріотичною продукцією мотивував сумчан

"Суми вистоять!": як дизайнер Дмитро Дубовик патріотичною продукцією мотивував сумчан

Ексклюзивно
"Суми вистоять!": як дизайнер Дмитро Дубовик 
патріотичною продукцією мотивував сумчан
. Колаж: Суспільне Суми/Андрій Юрченя

Дмитро Дубовик — дизайнер, чиї постери "Суми вистоять і ти вистоїш" у перші місяці війни стали величезною мотивацією для сумчан. Він їх створював під час сирен, у коридорі в бомбосховищах та безплатно роздавав усім підприємцям, аби сигналізувати, що працює у місті у цей період. З часом до постерів додалися листівки, марки, футболки. Усі ж виручені кошти від продажів продукції та донати йдуть на потреби армії. А нещодавно Суми отримали власну марку, дизайн якої розробив Дмитро Дубовик. Про те, як прийшла ідея створити мотиваційні постери та популяризувати своє місто — читайте в інтерв'ю з дизайнером Дмитром Дубовиком.

"Суми вистоять!": як дизайнер Дмитро Дубовик 
патріотичною продукцією мотивував сумчан
Суспільне Суми

21 лютого він поїхав до Києва на 4 дні по робочих справах і лишився там на 3 місяці через війну. Та не дивлячись на відстань, сумчанин Дмитро Дубовик продовжував підтримувати жителів рідного міста та мотивував не складати руки своїми постерами та листівками. За основний дизайн взяв Янгола з дитиною – скульптуру французького майстра Арістіда Круазі, яка є знаковою для Дмитра.

Ми невипадково з тобою зустрічаємось біля скульптур Круазі, адже саме з них для тебе розпочиналася активна діяльність у місті Суми. Ти пам’ятаєш, як це було?

— Це було років 4 або 5 назад. Я вперше дізнався, що у нас є такі скульптури в місті і в них таке архітектурне та культурне надбання, яке має міжнаціональне значення не тільки для України або локально для Сум. І коли я вже почав глибше копатися в історії, цікавитися різними фактами, є байки, що типу стоять копії в Луврі, а у нас оригінал. Як я зрозумів, там є прототипи, автор скульптур залишив дві мініатюри собі, за якими робив уже ці статуї.

Тоді, наскільки я пам’ятаю, ти також створював постери з ними для того, щоб привернути увагу, що у нас є такі скульптури?

По-перше, вони класно лягають у будь-яку композицію, яку ти будеш робити: це буде чи постер, чи листівка, чи календар. І в принципі, чим більше носіїв, чим більше історії з листівками, постерами, марками, тим краще для Сум, бо історія Сум вже визначається на міжнародному рівні: США і так далі.

На патріотичній продукції, яку ти створював під час війни, також присутні скульптури Круазі. Чи набули вони для тебе якогось іншого сенсу? Щось вбачаєш такого, що дійсно пов'язано з Україною? Бо ти їх так стилізував по-українськи.

Вони для мене символічні, я знаю, що за нами перемога. Якщо звертатися до історії, то ці скульптури вижили під час окупації Сум у 43 році. Вони вистояли, як і Суми на сьогодення.

"Суми вистоять!": як дизайнер Дмитро Дубовик 
патріотичною продукцією мотивував сумчан
З особистого архіву Дмитра Дубовик

Із перших днів війни ти почав створювати для сумчан мотивуючі постери, які на перших етапах стали великою підтримкою: "Суми вистоять і ти вистоїш". Як у тебе виникла ця ідея? Бо багато людей навпаки це натхнення втрачають.

— Ну воно як було, там постійно були вибухи, то ППО працювало, то просто лупили по місту. І перший постер 26 лютого з'явився "Суми вистоять", бо треба було переключити свій мозок на щось інше. Фізично я був у Києві, а думки були в Сумах, бо тут були батьки, кохана, кіт. Ми спустилися в сховище, з собою був ноутбук, відкрив і думаю: щось треба робити, якимсь чином воно прийшло мені в голову і людям так добре зайшло. Я дуже радий, що це якось допомогло людям, це класно.

Далі до постерів почали додаватися листівки, футболки і це переросло в таку собі благодійну ініціативу. Ти одразу розумів, що і далі буде поповнюватися ця патріотична колекція чи це поступово?

— Спочатку я робив все в електронному форматі, бо не було де друкувати. Якщо бувши в Києві, я міг надрукувати в Сумах ті ж самі стікери, наліпки, то все інше приводити у друкований формат я зміг лише через пару місяців. Це краще мотивує людину, ти береш листівку і кидаєш донат. Я так і робив, надрукував листівок штук 300, і дав реквізити фонду "Суми", щоб кидали туди донати, а я буду вам відправляти листівки, бо багато повиїжджало за кордон, багато я порозсилав.

Наразі, що ми маємо? Це постери, листівки, футболки. Стосовно марок, як виникла ідея реалізувати саме у марки?

дубовик
Суспільне Суми

— Я кинув ці марки у Фейсбук, Інсту і понеслась. Там були деякі складнощі, але вийшов я на "Укрпошту", усю різницю між собівартістю і ціною віддавав на фонд "Суми", хлопцям віддав на коптери, яким потрібно було терміново купувати.

Чи рахували, скільки за цей час вдалося зібрати коштів цією продукцією?

— Я не знаю ті суми, які донатять люди, коли беруть листівки. На марках близько 15 тисяч зібрали.

— До Дня Незалежності ти створив серію постерів із земляками. Що ти мав на увазі?

дубовик
Постери Дмитра Дубовика до Дня Незалежності на центральній вулиці Сум. Фото: Суспільне Суми.

Я дуже хотів би, щоб Суми асоціювалися з вільними, незалежними, видатними, героїчними, завзятими. Суми – це наше місто, яке потрібно розвивати і є всі можливості, щоб це робити. Додав ще екскурсу в історію і біографію людей, які тут зображені, можна засканувати QR-код і почитати. Але мало хто знає, що пан Нарбут намалював герб, наприклад.

дубовик
Постери Дмитра Дубовика до Дня Незалежності на центральній вулиці Сум. Фото: Суспільне Суми.

— Чому саме такий вибір особистостей? Тут є і митці і політичні діячі.

— Я обирав видатних людей, які зробили внесок в історію розвитку України… як і культурному, так й інших сфер. І керувався більше своїм правилом. Я хотів об’єднати і діячів, які у нас були в Сумах, Сумській області і тих, яких знали на всеукраїнському рівні. Це культурний вандалізм, це мій майданчик urban, бо ініціативу ніхто не підтримує, а я вважаю це за потрібне робити.

— Із останнього – з твоїм дизайном також вийшли марки до дня міста Суми. Розкажи про цей проєкт.

дубовик
Марки до дня міста Суми, розроблені Дмитром Дубовиком.

— Вийшли на мене люди з адміністрації, це була їхня ідея розробити марки. Суми виділяються, становляться індивідуальними. Поки що я не чув, що у інших містах є свої марки. А у нас уже вони є. Поки що вони зроблені на подарунковій ініціативі, це не комерційний зовсім проєкт.Там також на марках зображені наші архітектурні пам’ятки, на які треба звертати увагу.

Наскільки відчуваєш себе корисним? Одразу і допомагаєш армії і популяризуєш своє місто.

— Я якось про це і не задумувався, що я якийсь корисний. Просто роблю і усе. Дуже приємно, що люди дають фідбек правильний. Було дуже приємно, що ці постери підняли бойовий дух і люди такі "Фіг ми вам Суми віддамо".

Читайте також

  • Боївки, "Просвіта", бій з міліцією, провокації та розстріли — дослідження про ОУН-УПА на Сумщині.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок