Представники гуманітарного центру "Проліска" відвідали с. Славгород на Сумщині, яке обстрілюють російські військові

Представники гуманітарного центру "Проліска" відвідали с. Славгород на Сумщині, яке обстрілюють російські військові

Представники гуманітарного центру "Проліска" відвідали с. Славгород на Сумщині, яке обстрілюють російські військові
. Суспільне Суми

Понад 4,5 тисячі мешканців Сумщини отримали допомогу від гуманітарного центру громадської організації "Проліска". Ця місія працює в Україні з 2014 року. Вона допомагає населенню, що постраждало від російсько-української війни, а також внутрішньо переміщеним особам у десяти регіонах нашої держави. Яку допомогу надають у Сумській області та кому – читайте у нашому матеріалі.

Звичайний ранок співробітників гуманітарного центру "Проліска" починається із завантаження автівки будівельними матеріалами та засобами гігієни для людей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб або постраждали від агресії росіян.

проліска
Суспільне Суми

Цього дня представники гуманітарного центру вирушили до села Славгород Краснопільської громади. Цей населений пункт росіяни обстрілюють постійно. Через їхню агресію від 24 лютого у Славгороді пошкоджено школу, лікарню, бібліотеку та приватні будинки місцевих мешканців. Навчальний заклад зазнав пошкоджень від росіян 24 червня.

проліска
с. Славгород, Сумська обл., 12 серпня 2022 р. Фото: Юлія Ніколаєва/Суспільне Суми

"Більше сотні вікон були ушкоджені, розбите повністю скло. Витримали лиш пластикові, решти вікон у школі просто не лишилося. Кабінети біології та англійської мови лишилися без даху. Два роки тому завдяки допомозі селищної ради ми ремонтували дах і витратили на це два мільйони", — говорить директорка Славгородської школи Віра Муквич.

проліска
Суспільне Суми

За словами Віри Муквич, за ці три місяці у будівлі школи відбуваються відновлювальні роботи. У цьому їм допомагає як влада, так і благодійні організації.

проліска
Суспільне Суми

"Посклили вікна, де плівкою забили, де скло поставили. Підпірки зробили у кабінеті біології. Намагаємося зробити покрівлю. У цьому нам допомагає, звичайно, селищна рада, допомагає відділ освіти й особливо велику допомогу нам надала благодійна організація "Проліска", яка привезла дошку, брезент, плівку, саморізи й інші будівельні матеріали, які конче необхідні для того, щоб відремонтувати дах", — говорить жінка.

проліска
Суспільне Суми

Допомагав цей гуманітарний центр будівельними матеріалами і славгородчанці Світлані. У її будинок росіяни поцілили 19 вересня.

проліска
Суспільне Суми

"Вибух був усередині, у хаті. У хаті були і чоловік, і я. Усередині там стеля у двох кімнатах пробита. Допомагає і адміністрація, і люди, і сусіди. Дякую всім", — говорить пані Світлана.

проліска
Суспільне Суми

Нині в оселі навели лад. Утім, через руйнування, жити у будинку як до влучань — поки неможливо.

проліска
Суспільне Суми

"Ось тут диван стояв трішки ближче. Це ось такий результат, такий вибух. А другий снаряд, чи як його там називають, ось через дах пробив стелю і вийшов осюди в куток. Сюди, де розірвані батареї, він вийшов. Тут була дірка. Ми стіни розбирали і заклали все", — розповідає жінка.

проліска
Суспільне Суми

Надає ця некомерційна, неполітична організація не лише гуманітарну, а і психологічну допомогу.

"Потреби спочатку одні в людей, потім вони трішки змінюються. Бувають такі випадки, що ми людям допомогли, але за кілька тижнів знову їдемо до них. Сьогодні ми привезли, наприклад, матеріали "NFІ" — це ті матеріали, які знадобляться у господарстві. Це матраци, ковдри, так як у людей зараз немає вікон і вже прийшла осінь і холодно спати вночі", — розповідає консультант гуманітарного центру "Проліска" Олексій Сахно.

За словами заступника Краснопільського селищного голови Василя Лавріненка, у їхній громаді від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну пошкоджено та зруйновано майже 300 будинків: "Найбільше пошкоджені від дій російської агресії за останні два-три тижні – це Грабовський, Мезенівський та Славгородський старостинські округи. Допомога місцевим мешканцям надається за допомогою Краснопільської селищної ради, а також громадських організацій, як і сьогодні, до нас прибув автомобіль, який привіз вікна, двері у раніше пошкоджені будинки. Це допомога йде від Сумської обласної військової адміністрації".

проліска
Суспільне Суми

Неодноразово, за словами Василя Лавріненка, цій громаді допомагала гуманітарна місія “Проліска”: "

На Сумщині гуманітарний центр "Проліска" розпочало роботу в середині липня. Стартували із допомоги мешканцям Охтирки, Тростянця та Боромлі, Великої Писарівки. Нині опікуються всією областю.

проліска
Суспільне Суми

Ми здійснюємо допомогу таким категоріям населення, як: внутрішньо переміщені особи, постраждалі особи від обстрілів і ті, які повертаються. Ми надали допомогу понад 1700 сім’ям і понад 4,5 тисячі осіб у Сумській області. Наша допомога буде розширюватися. Загалом планується більше 50 тисяч зимових наборів видати по всій області, плюс очікується ще видача одягу, теплого на зиму і взуття", — розповідає керівник гуманітарного центру "Проліска" у м. Суми Андрій Сухоставець.

Фінансується ця гуманітарна місія за підтримки однієї з агенцій ООН.

Що відомо

  • "Неушкодженими залишились лише закрутки та ікони". У Славгороді на Сумщині два російські снаряди влучили у будинок.
  • "Відновлення буде після перемоги" — наслідки обстрілів військовими РФ Славгорода на Сумщині.
  • Металеві уламки й триметрові вирви — як живуть мешканці прикордонного Славгорода на Сумщині.

Читайте також

  • Що змінилося в оформленні та виплаті компенсації витрат громадянам, які безкоштовно надали прихисток ВПО.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок