Що змінилося в оформленні та виплаті компенсації витрат громадянам, які безкоштовно надали прихисток ВПО

Що змінилося в оформленні та виплаті компенсації витрат громадянам, які безкоштовно надали прихисток ВПО

З початку жовтня Уряд збільшив розмір компенсації власникам житла за проживання на їхніх квадратних метрах ВПО. Це пов`язано із додатковими витратами на опалення. Про те, які зміни почали діяти та про те, кому можуть відмовити в оформленні компенсації, поспілкувалися в ефірі Українського радіо з Іриною Лагіренко — начальницею управління надання соціальної державної допомоги департаменту Соціального захисту населення Сумської міської ради.

За інформацією соцзахисту, у Сумській територіальній громаді зареєстровано майже 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Основна кількість з них евакуювалися до Сум одразу після 24 лютого: це майже 15 тисяч громадян. Тоді ж Уряд запровадив державну програму із компенсації власникам житла за проживання у них ВПО.

Для оформлення відповідної компенсації за вересень прийняті документи від 390 власників житла, з них 124 особи надали їх вперше. Але, як зазначила Ірина Лагіренко, заявнику можуть відмовити в оформленні на отримання компенсації у таких випадках:

  • Якщо власник має заборгованість по сплаті за комунальні послуги.
  • Якщо документи оформлює не сам власник або його офіційний представник, а стороння людина (сусіди, родичі або знайомі).
  • Якщо документи подали після закінчення терміну (термін прийняття документів обмежений і триває з 1 по 5 число кожного місяця).
  • У разі, якщо документи надані не у повному обсязі, то законодавством не передбачений додатковий термін додавання документів.

За інформацією жінки, у вересні із 50 заяв було відмовлено у компенсації 8 заявникам.

Керівниця управління надання соціальної державної допомоги департаменту Соціального захисту населення СМР пояснила, які нововведення в оформленні документів почали діяти у жовтні:

  • Тепер для оформлення документів та нарахування компенсації у Сумах треба звертатися за адресою вул. Харківській, 35.
  • Розмір компенсації збільшено: з 01.10.2022 по 30.04.2023 вона становить 30 гривень за людино/день (замість 14,77 гривні).
  • Відтепер компенсацію можна оформити і для переселенців з АР Крим і м. Севастополь, або громад, розташованих в районі проведення бойових дій, окупації, оточенні, та особи, житло яких зруйноване або непридатне для проживання. До цього компенсація надавалася лише за ВПО, які перемістилися після 24 лютого з Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської областей та м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.
  • У разі розміщення переселенців, що перемістилися із громад зазначених областей, та які наразі не перебувають в оточенні або в них не проводяться активні бойові дії, компенсація надається лише за вересень і за умови подання інформації до 5 жовтня.

Ірина Лагірено пояснила, що факт розміщення ВПО буде перевірятися працівниками департаменту. За результатами інспекцій буде визначене право на компенсацію.

За інформацією посадовиці, за червень компенсацію призначено 122 власникам житла за розміщення 291 ВПО, за липень — 186 власникам житла за розміщення 453 ВПО, за серпень — 266 власникам житла за розміщення 602 ВПО.

Авторка — Оксана Усенко.

Читайте також

  • Уряд виділив понад 300 млн грн на відновлення Київської та Сумської областей.
  • Сумський водоканал отримав сім генераторів зі Швейцарії.
  • Кредити від держави для малих форм господарювання: на Сумщині подали понад 600 заяв.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок