Президенти 11 країн Європи засудили ракетний удар РФ по Україні — спільна заява

Президенти 11 країн Європи засудили ракетний удар РФ по Україні — спільна заява

Президенти 11 країн Європи засудили ракетний удар РФ по Україні — спільна заява
. Рятувальники оглядають місце ракетного обстрілу російськими військами по центру Києва. 10 жовтня 2022 р. Фото: AP

Президенти 11 європейських країн у спільній заяві засудили масовані ракетні атаки РФ проти українських міст. Вони попередили, що це — воєнний злочин без терміну давності.

Спільну заяву затвердили президенти Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

"Ми, президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Чорногорії, Північної Македонії, Польщі, Румунії та Словаччини, засуджуємо нещодавно здійснені Росією масові бомбардування українських міст, які є військовими злочинами згідно з міжнародним правом”, — йдеться у спільній заяві президентів.

Вони нагадали, що військові злочини та злочини проти людяності не підпадають під юрисдикцію судів у всьому світі.

“Від імені наших держав ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на цивільні цілі. Ми не припиняємо наших зусиль для притягнення до суду винних у злочинах”, — наголошують глави держав.

Будь-які погрози представників Росії застосувати ядерну зброю є неприйнятними, наголошують президенти 11 країн. У цьому контексті вони підтвердили свої зобов’язання захищати свої країни та союзників.

"Разом з президентами Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини засуджуємо масові бомбардування українських міст Росією. Ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на цивільні цілі. Відповідальні за ці військові злочини мають постати перед судом", — написав у Twitter президент Литовської Республіки Гітанас Науседа.

Що відомо

  • РФ 10 жовтня запустила по Україні 83 ракети, 43 з них збили ЗСУ. Окрім ракетних атак росіяни завдали авіаційних ударів із застосуванням 17 БПЛА типу “Шахід” з території Білорусі та АР Крим. Пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах і Києві. Частина областей знеструмлені, всі служби працюють на місцях і оперативно відновлюють інфраструктуру.
  • У Києві зранку 10 жовтня, починаючи з 8.15, під час повітряної тривоги у різних районах міста було чути вибухи. Зафіксовано 7 ударів по Києву. Унаслідок обстрілів у столиці 6 людей загинули, 50 постраждали.
  • В ОПУ повідомили, що російські ракети влучили в об’єкти критичної інфраструктури (переважно об’єкти енергопостачання) у 12 областях та м. Києві. Станом на 20:30 10 жовтня частково порушено електропостачання у 15 областях та у місті Київ.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обстріли російської армії пошкодили 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах та Києві, частина областей знеструмлені.

Читайте також

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн

Київ потрапив під ракетний обстріл. Що відомо

У РФ дві мішені: енергооб'єкти по всій країні та люди — Зеленський

"Імовірно, вони планували це досить довго" — Кірбі про масований обстріл України

На початок