Випускники вишу на Рівненщині оплатили навчання п'ятьом студенткам

Випускники вишу на Рівненщині оплатили навчання п'ятьом студенткам

Ексклюзивно
Випускники вишу на Рівненщині оплатили навчання п'ятьом студенткам
. Фото: Суспільне Рівне

Випускники Національного університету Острозька академія на Рівненщині зібрали понад 70 тисяч гривень, щоб оплатити навчання тим, хто прийшов після них. Гранти отримали п'ятеро студенток-контрактниць, — розповів Суспільному проректор Дмитро Шевчук. До збору долучилися близько 40 випускників.

Як відбирають достойних

Грант від випускників НаУОА вручають третій рік поспіль. У 2020-му гроші на навчання студентів збирали перші випускники Острозької академії. У 2021-22 роках коло грантодавців збільшили випускниками академії різних років випуску.

У 2022-му році умови відбору грантоотримувачів змінились, розповів Суспільному Дмитро Шевчук.

"У попередні роки відбором кандидатів займалися факультети. Цього року за ініціативи випускників, які брали участь у формуванні суми, прийняли рішення, що студенти самі висуватимуть кандидатів", — сказав проректор.

Відбір відбувався у три етапи, спочатку кожна академічна група 2-3 курсу пропонувала свого кандидата.

"Вони пропонували студентів, які, на їхню думку, заслуговують на грант, подавали інформацію про їх успішність та описували додаткові якості кандидата, які теж спонукали б випускників вибрати їх серед усіх", — сказав Дмитро Шевчук.

На другому етапі ініціативна група випускників формувала рейтинг студентів на основі успішності. Третій етап — голосування випускників, які взяли участь у формуванні суми гранту.

Випускники вишу на Рівненщині оплатили навчання п'ятьом студентам
Фото Дмитра Шевчука

"Цьогоріч грант отримали п'ять студентів. Одній студентці випускники повністю проплатили навчання, решту суми гранту розділили серед чотирьох інших студентів та компенсували їм часткову вартість навчання. Гроші студентам на руки не даються, вони одразу проплачуються за навчання", — пояснив проректор вишу.

Читайте також: На Рівненщині випускники вишу спільнокоштом збирають гранти студентам. Кому їх дають

Софія Автомчук — з Рівного, вона — студентка третього курсу спеціальності Комп‘ютерні науки. Вона одна із тих, хто отримав грант.

П'ятьом студентам вишу на Рівненщині випускники оплатили навчання
Фото Софії Автомчук

"Насправді спочатку не дуже хотіла подавати свою кандидатуру на цей конкурс, бо вважала, що перемога буде не за мною. Але все ж таки, я добре вчуся, маю хороший рейтинг, тому вирішила спробувати. Навчаюся на контрактній формі, тому гроші підуть на часткову оплату навчання. Я дуже вдячна за таку можливість. Університет показав, що справді цінує кожного студента. Це завжди приємно, коли старання приносять позитивний результат", — прокоментувала Суспільному Софія Автомчук.

Історія гранту

Грант випускників Острозької академії започаткували у 2020 році. Ініціаторами стали перші випускники – ті, хто вступав на бакалаврські освітні програми відродженої Острозької академії. Йдеться про 1994 рік, на той час це був ще Острозький вищий колегіум. Випускники створили свій чат у Viber, там обрали відповідального за гроші скарбника та обговорювали кандидатів.

За три роки до проєкту долучилися: 2020 – 39 випускників, зібрали 50 605 гривень; 2021 – 61 випускник, зібрали 71 568 гривень; 2022 – 39 випускників, зібрали 72 132 гривень. Загальна сума зібраних коштів за три роки становить 194 305 гривень. З цієї суми оплатили повну вартість навчання для п'яти студентів і частково для десяти.

Що відомо

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок