В Охтирці відремонтувати пошкоджене житло допоможуть волонтери People In Need

В Охтирці відремонтувати пошкоджене житло допоможуть волонтери People In Need

В Охтирці відремонтувати пошкоджене житло допоможуть волонтери People In Need
. Суспільне Суми

Допоможуть лише тим, хто мешкатиме у відновлених оселях, – таке основне правило гуманітарного об’єднання People In Need ("Людина в біді"). Нині представники цієї організації оглядають житло мешканців Охтирки та формують заявки.

Тріщини у стінах, пошкоджені дахи, відпала штукатурка та вибиті вікна – це те, що трапилося з оселями охтирчан ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ударною хвилею пошкоджено й житло Тетяни Гостик. Трапилося це на початку березня.

В Охтирці відремонтувати пошкоджені домівки допоможуть волонтери People In Need
Суспільне Суми

"Ми тут не були, бо не можна було бути. Приїжджали. У нас котик тут був і немає тепер, котика, втік. Шифер весь розбитий, вікно, конвектор, двері. Напевно, все. Стінку вирвало, ванну, бойлер розбило. Телевізор розбили найдорожчий, тільки кредит виплатила", – розповідає Тетяна Гостик, охтирчанка.

Наразі помешкання жінки оглядають волонтери, які планують допомогти з ремонтом пошкодженого житла. Представники гуманітарного об’єднання People In Need разом із квартальною обходять будинки, які зазнали ушкоджень через агресію росіян.

Хотіла б повернутися до власної оселі й Ніна Остапенко, утім, її квадратні метри поки не придатні для життя.

"Ми повивозили все, бо думали, що тут ще раз гахне і взагалі будинок завалиться, тому треба було трішки меблі повивозити", – каже пані Ніна.

Руйнування в цій частині міста припало на 4:00 9 березня. Поцілили росіяни тоді не лише в будинки охтирчан, а й у гаражі, де стояли автівки. Нині це – брухт.

В Охтирці відремонтувати пошкоджені домівки допоможуть волонтери People In Need
Суспільне Суми

"На щастя, якраз у перші дні, коли місто бомбардували, ми ховалися у погребі, то, слава Богу, минуло нас це все. А так тоді 25 числа ми звідси, як кажуть, втекли, бо дуже бомбили", – говорить охтирчанин Сергій Марченко. З родиною він встиг врятуватися, а от власність сім'ї постраждала:

"Гараж, у ньому стояла автівка – усе пішло, звільнили. Коли ми були в іншому місці, то частенько бачили, що в цій стороні літаки літали і скидали бомби, і горіло, і кожного разу думав, що в наш дім втрапило. Одного разу-таки втрапило, розбомбило. Попало по квартирах. У квартирі вікна, двері постраждали, тріснула перегородка, усе повідходило, міжкімнатні двері розірвало. Слава Богу, встигли тоді воду злити, тобто не розмерзлося опалення".

Шифер давала місцева влада, тож дах у будинку, у якому мешкає чоловік, не протікає. З рештою планують допомогти волонтери.

"Це гуманітарна організація, чеська, яка зараз допомагає людям із відновленням пошкодженого майна внаслідок руйнувань і допомагає також людям із тим, що стосується екстреної зимівлі. Щоб всі, хто потребує допомоги, змогли спокійно перезимувати. За ці години в мене оформлених сім заявок, зараз буде ще восьма – це вже конкретно на допомогу. Звичайно, що обійшли ми більше, тому що багато хто вже відновив, багато хто не мешкає за цими адресами. Якщо люди не живуть за цими адресами, то за нашою програмою ми не можемо їм зараз допомогти. Бо комусь ми допоможемо, а люди там не будуть жити, а хтось реально залишиться без покрівлі й у холодній хаті", – каже Михайло, волонтер, представник ГО People In Need.

В Охтирці відремонтувати пошкоджені домівки допоможуть волонтери People In Need
Суспільне Суми

Після російського вторгнення 24 лютого ця гуманітарна організація допомагає українцям із 23-х областей нашої країни. Від початку повномасштабної війни Росії проти України на території Охтирки пошкоджено та зруйновано майже дві тисячі приватних будинків та квартир.

Читайте також

  • У Сумському та Охтирському районах відновили світло, в решті районів – частково

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок