З аварійного дерева біля храму у Рівному майстер робить скульптуру воїна-захисника

З аварійного дерева біля храму у Рівному майстер робить скульптуру воїна-захисника

Ексклюзивно
З аварійного дерева біля храму у Рівному майстер робить скульптуру воїна-захисника
. Фото: Суспільне Рівне

Дерев'яну скульптуру з обличчям українського захисника різьбяр Микола Бондарчук створює на подвір'ї храму у Рівному. Це вже друга робота майстра на території Свято-Троїцької церкви. У 2021-му він відтворив у дереві Божу Матір з Ісусом.

Над українським воїном до неба злітають журавлі, як символ тих бійців, які не повернулися додому живими. Такий вигляд матиме скульптура, яку різьбяр Микола Бондарчук почав створювати на подвір'ї Свято-Троїцького храму ПЦУ.

На подвір'ї храму у Рівному з'явиться скульптура воїна-захисника
Фото: Суспільне Рівне

"Що цікаво, у цьому дереві, то там гілочка, то там, то смоляні кишеньки. Як дійшов до обличчя — нічого, чисте. Просто не знаю, я не думав, що так може бути навіть", — розповідає майстер.

Дерево, з якого Микола Бондарчук вирізає скульптуру, було аварійним.

На подвір'ї храму у Рівному з'явиться скульптура воїна-захисника
Фото: Суспільне Рівне

"Його потрібно було все одно зрізати, щоб воно не впало на церкву, коли буревії. І ми подумали, що було б краще щось зробити, щоб була ідея пов'язана з армією, Україною і церквою. Ми пам'ятаємо загиблих воїнів, ми поважаємо тих воїнів, які нас захищають", — каже різьбяр.

На подвір'ї храму у Рівному з'явиться скульптура воїна-захисника
Фото: Суспільне Рівне

Дизайн різьблення Микола Бондарчук розробляв спільно із настоятелем храму, отцем Леонідом Поліщуком. Над макетом працювали майже пів року.

"Незалежність нашої держави — це національна риса нашого народу. І ми всі її відстоюємо. Ми боремося за цю незалежність, боремося молитвою, ось такою працею, на фронті, руками наших солдатів. І тих, хто відійшов уже до воїнства небесного, ми хотіли б увіковічити в ось цій фігурі", — пояснює настоятель.

Читайте також: У Рівному біля церкви зі стовбура вирізьбили Божу Матір з Ісусом

Священник стверджує, що парафіянам скульптури навколо храму подобаються. Приходять їх фотографувати й гості міста. Микола Бондарчук каже, що роботи планує закінчити до свята Покрови, якщо цьому сприятиме погода.

"Елемент імпровізації завжди є, тому що дерево завжди підказує. От коли дзвони мали бути в іншому місці, а там якраз такий виріз був, що якраз прямо там "сиділи" ті дзвони. Я просто зайве там забрав і все", — каже різьбяр.

Микола Бондарчук розповідає, що попит на патріотичну скульптуру зріс, нині є пропозиції з різних куточків України. Але процес створення дерев'яної скульптури — довготривалий.

"До сирого дерева нічого не пристане. Тому воно має вистоятися, дати свої тріщинки, а тоді ми вже його зашпаклюємо і зробимо, як з цією скульптурою. Буде чистеньке, без тріщин, ми його захистимо лаками, фарбами. І воно тоді вже може стояти довго", — пояснює різьбяр.

Що відомо

  • Дерев'яну скульптуру Божої Матері з Ісусом на подвір'ї храму відкрили торік наприкінці квітня
  • Дерев'яну скульптуру, в якій поєднане зображення січового стрільця, воїна УПА та сучасного захисника України, відкрили 14 жовтня 2020-го року в Дубні. Її автором також є Микола Бондарчук.
  • Микола Бондарчук є автором Алеї дерев'яних скульптур в місті Дубно.

Читайте також

Формат навчання змінюється: що відбувається у Рівному та області через масовані обстріли України

У Рівному чоловік повернув куплений обігрівач "№1 в России". Як відреагували в магазині

Отримав мікрогрант у 18 років: на Рівненщині студент відкрив власний цех

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок