200 років з дня народження Івана Харитоненка: 10 і один факт про мецената

200 років з дня народження Івана Харитоненка: 10 і один факт про мецената

200 років з дня народження Івана Харитоненка: 10 і один факт про мецената
. Суспільне Суми

Іван Харитоненко народився 7 жовтня 1822 року в селі Нижня Сироватка. Певний час жив у Курську, потім переїхав до Сум і почав займатися цукроварінням. Тільки Павлівський завод (Сумський рафінадний) виготовляв 17% всього цукру в тодішній Російській імперії. Але Харитоненко відомий не лише як підприємець, а і як меценат. Суспільне зібрало 10 і один факт про нього.

Іван Герасимович міг мати прізвище Слєсарь. До 1809 року його батько та предки використовували саме це прізвище. Прадіда Івана Харитоненка звали Харитон. Це ім'я і стало основою майбутнього прізвища батька Івана Герасимовича.

Був міським головою Сум: за одними джерелами — у 1867-1872 та 1867-1873 роках, за іншими — підтверджується лише 1872-й. Оскільки у 1858-1871 роках головою Сум був Дмитро Суханов.

1874 року торговий оборот підприємств Івана Харитоненка становив понад 20 млн рублів сріблом.

Івана Харитоненка називають одним із тих, завдяки кому у Сумах з'явилася залізниця.

У 56 років Іван Харитоненко вивчив французьку, щоб читати романи.

Був двічі одруженим. Наталія Лещинська – його друга дружина. Згідно зі свідоцтвом Воскресенської церкви "он вдов по первому браку.., ко вступлению в брак с засватанной им невестою, купеческою дочерью, девицею Наталиею Лещинской... препятствий не оказалось”.

Івана Харитоненка нагородили золотою медаллю за пожертвування на створення у Сумах громадської пожежної команди.

Меценат помер у 1891 році. Спочатку в Сумах не дозволили встановити йому пам’ятник, бо “заслуги, оказанные городу Сумам, не ставят его имени с именами великих русских деятелей, монументами которых украшены города России”.

Відкрили пам'ятник у 1899 році на центральній площі Сум. Він простояв там до 1920-х, поки його не зруйнували більшовики. Згодом на цьому місці з'явився пам'ятник Леніну. Тільки в 1996-му монумент на честь Івана Харитоненка знову встановили.

Іван Харитоненко — син селянина. Маючи чин дійсного статського радника та орден св. Станіслава 1-го ступеня, за законами імперії, міг називатись дворянином, але в заповіті вказаний купцем першої гільдії.

У 2019 році Іван Харитоненко та Герасим Кондратьєв стали віртуальними гідами Сум.

Читайте також

  • Перші волонтери Сум. Історик Дмитро Кудінов розповів про зародження волонтерського руху в місті

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок