Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи

Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи

Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи
. Фото: Суспільне Черкаси

Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи. За словами головної лікарки міської інфекційної лікарні Світлани Волгіної, лікарі-епідеміологи вже пройшли теоретичний курс із діагностування цього захворювання.

Нині на території України, за даними МОЗ, відомо про чотири випадки мавпячої віспи. За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, у всіх пацієнтів легкий перебіг хвороби.

Набір із чотирьох тест-систем, які розраховані на 100 досліджень, отримала лабораторія обласного центру контролю та профілактики хвороб, розповів заступник директора установи Микола Тищук.

Ними при необхідності діагностуватимуть мавпячу віспу.

"Ці тест-системи можна використовувати методом ПЛР. Якщо будуть у нас такі випадки на території області й лікар зробить відповідне направлення, вірусологічна лабораторія проведе цей тест", — пояснив медик.

Читайте також: Мавпяча віспа: що потрібно знати про вірус та чи буде у світі нова пандемія

Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи
Суспільне Черкаси

Аналогічні тест-системи мають також в Черкаській інфекційній лікарні.

"Якщо говорити про клінічні ознаки, то треба звернути увагу на такі симптоми як висока температура, лихоманка, біль, ломота у м’язах. Також з’являється висипка, подібна на герпетичну", — розповіла директорка закладу Світлана Волгіна.

Читайте також: У МОЗ оцінили ризик поширення мавпячої віспи в Україні

У разі виникнення подібних симптомів, пояснила Світлана Волгіна, сімейний лікар має надати направлення на відповідне ПЛР-дослідження. Якщо діагноз лабораторно підтвердять, то пацієнта лікуватимуть згідно з протоколом.

Черкаси отримали тест-системи для діагностування мавпячої віспи
Суспільне Черкаси

"Лікування буде симптоматичним. Тобто це буде боротьба з тими симптомами, які є. Я це розумію як імунотерапію", — пояснила вона.

Аби запобігти поширенню мавпячої віспи, додала лікарка, у світі вже розробили вакцину проти неї. За необхідності вона пройде реєстрацію та буде ввезена до України.

Що відомо

  • До цього часу мавпяча віспа була рідкісним захворюванням, викликаним вірусом роду Orthopoxvirus, до якого також входять віруси натуральної і коров’ячої віспи. Мавпяча віспа передається від гризунів до людини або від людини до людини, але захворювання отримало назву через те, що у 1958 році вперше його виявили у лабораторних мавп. У 1970 році медики зафіксували перший випадок мавпячої віспи у людини в Демократичній Республіці Конго.
  • Вірус переважно поширений у Західній та Центральній Африці, а втім, трапляється по всій території континенту, навіть були поодинокі випадки в США, Ізраїлі, Великій Британії та Сингапурі.
  • За клінічною картиною мавпяча віспа є "полегшеною версією" звичайної. Основна відмінність мавпячої полягає в тому, що вона викликає набряк лімфатичних вузлів.Інкубаційний період захворювання — часу з моменту зараження до проявів перших симптомів — становить від 7 до 14 днів.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок