Депутати Полтавської міськради ухвалили рішення про розпуск виконкому

Депутати Полтавської міськради ухвалили рішення про розпуск виконкому

Депутати Полтавської міськради ухвалили рішення про розпуск виконкому
. Фото: Суспільне Полтава

За проєкт рішення про розпуск виконавчого комітету Полтавської міської ради 5 жовтня проголосували під час засідання сесії. Рішення підтримали 23 депутатів із 29 присутніх. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Питання про розпуск виконкому одне із 24-х, які до порядку денного внесли обранці від фракцій "Слуга Народу", "Європейська Солідарність", "Рідне місто" та позафракційні. 23 з 29 присутніх депутатів рішення підтримали.

За словами голови фракції "Слуга Народу" у Полтавській міській раді Юрія Бражника, розпуск ініціювали, зокрема, через те, що на їхню думку деяких членів виконкому делегував колишній керівник полтавського осередку партії «Опозиційна платформа – за життя» Ілля Кива.

Депутати Полтавської міськради ухвали рішення про розпуск виконкому
На сесію прийшли не усі депутати. Суспільне Полтава

"Ми бачимо, як він поводить себе. І тому його представники не можуть бути у виконавчій гілці влади. Депутати не мають повноважень зняти одного члена комітету. Ми його затверджували комплексно – кількісний і якісний склад. Так само ми його можемо розпустити, потім міський голова має право запропонувати, можливо, такий самий (склад виконкому – ред.) без саме цих людей, і депутати тоді вже визначаються – підтримують, чи не підтримують", - пояснює голова фракції «Слуга народу» у Полтавській міськраді Юрій Бражник.

Цей виконком сформували у березні минулого року. Він складається із 29 членів. Це, зокрема, голова громади, його заступники, секретар міськради, голови районних у місті Полтава рад, а також старости старостинських округів громади. Їхні повноваження регулюються законом "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, виконком здійснює в установленому порядку фінансування видатків з місцевого бюджету, визначає порядок та контролює використання прибутків підприємств комунальної власності, готує і подає на затвердження ради місцеві містобудівні програми тощо.

Депутати Полтавської міськради ухвали рішення про розпуск виконкому
Депутати Полтавської міськради ухвали рішення про розпуск виконкому. Суспільне Полтава

"Деяка частина депутатів хоче під час війни заблокувати роботу міської ради – це, звичайно, що диверсія. Це моя точка зору особиста. Є таке поняття, як неперервність влади. Виконком працює до того часу, поки буде створений новий виконком. Це абсолютно на даний час не вплине на роботу, тому завтра (6 жовтня – ред.) буде чергове засідання виконкому", - говорить член виконавчого комітету Полтавської міськради Валерій Пархоменко.

Рішення про розпуск виконавчого комітету має підписати голова Полтавської міської ради Олександр Мамай. Також він має право накласти «вето» на рішення.

"Зараз я проконсультуюся з тими депутатами, які не приймали участь у голосуванні, проконсультуюся з головами фракцій, які мене підтримують, і ухвалимо виважене рішення. На сьогоднішній день у мене є п’ять днів для того, щоб ухвалити рішення, тобто, чи видати розпорядження про ветування цих рішень, чи підписати їх", - каже голова Полтавської міської ради Олександр Мамай.

Депутати Полтавської міськради ухвали рішення про розпуск виконкому
Питання про розпуск виконкому буде вирішувати міський голова. Суспільне Полтава

"Якщо міський голова використає своє право і зупинить рішення ради, він, відповідно до процедури, яка закріплена в законі України «Про місцеве самоврядування», із зауваженнями направляє в раду відповідне розпорядження. І депутати – вони можуть двома третинами від загального складу ради ухвалити відповідне рішення – відхилити оці зауваження для того, щоб рішення вважалося прийнятим", - розповідає юрист Олексій Любченко.

Окрім розпуску виконкому, під час сесії проголосували за звільнення заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства Євгена Рички.

Що відомо:

  • Рішення скликати сесію ініціювали депутати міської ради. Про це Суспільному розповідав голова фракції "Слуга Народу" у Полтавській міській раді Юрій Бражник. Готовий порядок денний засідання сесії передали 26 вересня.
  • 24 грудня минулого року Полтавський міський голова наклав вето на рішення сесії щодо виключення старост зі складу виконкому

Читайте також:

На початок