Як молодіжна бібліотека у Рівному змінює підходи в умовах нових викликів

Як молодіжна бібліотека у Рівному змінює підходи в умовах нових викликів

Як молодіжна бібліотека у Рівному змінює підходи в умовах нових викликів
. Фото: Суспільне Рівне

Рівненська обласна бібліотека для молоді рік тому стала майданчиком для створення молодіжного простору. Тепер у книгозбірні можна не лише взяти книжку, а й відвідати захід у молодіжному просторі "Нота".

16-річний Дмитро Дмитрук — один з постійних відвідувачів бібліотеки. Каже, що в книгозбірні його приваблює доступність та різноманіття книг.

Останні роки намагаються підлаштуватись під потреби саме молоді, каже директорка бібліотеки Світлана Патрикей.

"Насамперед це інформатизація, оскільки сьогодні молоді люди активно використовують всі можливості інтернету. Перехід з паперових каталогів бібліотеки повноцінно на електронний продукт. Плюс картка користувача, яка має штрих-код також полегшує та пришвидшує і реєстрацію користувача, і, звичайно, пошук необхідної літератури", — пояснює директорка.

Однією з ініціатив усучаснення бібліотеки стало відкриття восени 2021 року молодіжного простору "Нота". Його керівниця Ірина Стасюк каже, що ідея існувала вже кілька років, проте перепоною була відсутність приміщення.

"Шукали приміщення, міська рада порекомендувала звернутися і пошукати приміщення серед міських. Ми шукали, на жаль, на той час ніхто не погодився, а приміщення міста — це якраз приміщення самої бібліотеки. Виходить так, що в нас з'явилася унікальна ситуація, коли місто, область і молодь спільно організовують цю ініціативу — створення молодіжного простору", — розповіла ініціаторка створення молодіжного простору.

У Рівному відзначили Всеукраїнський день бібліотек
Фото: Суспільне Рівне

Змінився і формат заходів, котрі проводилися в бібліотеці. Якщо раніше більшість пов’язані з літературними подіями, то зараз цей список урізноманітнився.

"Загалом поділяються заходи на дві категорії — це неформальна освіта та здоровий час для розваг. Тому що ми підтримуємо здоровий спосіб життя, ми проводимо наші розважальні заходи — це швидше за все більш такі творчі заходи для того, щоб молодь могла проявити себе. Співають, показують свої картини, декламують вірші, проводяться різні психологічні тренінги, відбувалася фотошкола", — коментує координаторка молодіжного простору "Нота" Анастасія Бабенко.

У Рівному відзначили Всеукраїнський день бібліотек
Фото: Суспільне Рівне

За словами директорки Світлани Патрикей, проєкт ремонту читальної зали, де і розміщений молодіжний простір, вже розробили. Нині лиш очікують на фінансування.

Читайте також

  • Намальована на тканині: у музей подарували карту чеських земель на Рівненщині ХІХ століття
  • Гагаріна — на Василя Червонія: у Рівному обрали назви для перейменування ще кількох вулиць
  • У Рівному створили інтерактивну карту муралів

Автор: Артем Остапюк

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок