В Ірані кількість загиблих внаслідок протестів збільшилась до 41 людини — ЗМІ

В Ірані кількість загиблих внаслідок протестів збільшилась до 41 людини — ЗМІ

В Ірані кількість загиблих внаслідок протестів збільшилась до 41 людини — ЗМІ
. Масові протести в столиці Ірану Тегерані 20 вересня 2022 року, фото: Getty Images

В Ірані кількість загиблих внаслідок протестів збільшилась до 41 людини, пише Reuters з посиланням на державне телебачення країни. Протести після смерті жінки, затриманої поліцією моралі Ісламської Республіки, охопили більшість із 31 провінції Ірану.

Президент Ірану Ібрагім Раїсі заявив про "необхідність рішуче боротися із протестами", передали в суботу, 24 вересня, державні ЗМі Ірану.

Раїсі, зокрема, сказав, що Іран повинен “рішуче впоратися з тими, хто виступає проти безпеки та спокою в країні”.

Як пишуть державні ЗМІ, президент "наголосив на необхідності розрізняти протести та порушення громадського порядку та безпеки, а події назвав... масовими заворушеннями".

Що відомо про причину протестів

16 вересня 22-річна Махса Аміні померла в одній із лікарень Тегерана невдовзі після того, як була затримана поліцією через неналежне носіння хіджабу. Поліція Ірану повідомила, що в дівчини стався серцевий напад, проте її родичі заперечують, що вона мала будь-які захворювання серця.

The Guardian із посиланням на свідків пише, що Аміні побили у фургоні для затриманих, у госпіталь її нібито доставили вже з травмами голови. Іранський президент Ібрагім Райсі наказав розпочати розслідування смерті дівчини.

Після загибелі Аміні у країні почалися протести проти свавілля правоохоронців, зокрема сотні людей зібралися на її похорон у її рідному місті. Під час процесії дехто вигукував антиурядові гасла на кшталт "смерть диктатору", маючи на увазі Верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Згодом місцеві громадські організації закликали до загального страйку, в соціальних мережах також поширилися відеозаписи протестувальників, які зривають плакати авторитарного лідера Ірану. У Тегерані студенти вийшли на протест із плакатами "Жінки, життя, свобода", "Я не хочу померти". У місті Сенендедж для розгону демонстрантів поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, понад десять людей були заарештовані.

Водночас державна влада приписала заворушення іноземним країнам і опозиційним групам у вигнанні, яких вона звинуватила у використанні смерті Аміні як приводу для запровадження додаткових економічних санкцій.

Читайте також

Знімають хіджаби і стрижуть волосся: в Ірані почалися протести через смерть дівчини, яку заарештувала поліція моралі

В Ірані пройшли провладні мітинги на тлі антиурядових протестів

На початок