Зеленський повідомив про ще один збитий іранський безпілотник

Зеленський повідомив про ще один збитий іранський безпілотник

Зеленський повідомив про ще один збитий іранський безпілотник
. Іранський БПЛА Shahed-129. Фото: Associated Press

Ввечері 23 вересня зенітне командування "Південь" збило ще один, вже сьомий, ударний іранський безпілотник.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

"Сьогодні для ударів на Дніпропетровщині та по Одесі російська армія застосувала іранські безпілотники. Я доручив МЗС жорстко відреагувати на цей факт", — зазначив президент.

Він наголосив, що вже ухвалено рішення позбавити Посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу Посольства Ірану.

"Шість цих іранських безпілотників збито нашими зенітниками повітряних командувань "Схід" та "Південь". Ще один збила протиповітряна оборона ВМС. Окрім того, силами повітряного командування "Центр" за сьогодні на півдні нашої країни збито російський штурмовик і гвинтокрил", — додав Зеленський.

Що відомо

  • У липні радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив журналістам, що Сполучені Штати мають інформацію, що Іран готується надати Росії до кількох сотень безпілотників. Адміністрація Байдена опублікувала супутникові знімки, які вказують на те, що російські чиновники відвідали аеродром Кашан 8 червня та 5 липня, щоб побачити іранські БПЛА.
  • 18 липня представник Держдепу Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати Америки запровадять нові санкції проти Ірану, якщо Тегеран передасть російській армії свої безпілотники.
  • 9 вересня Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкції щодо компанії Safiran Airport Services з Тегерана, яка, за твердженням американської влади, пов'язана з постачанням іранських безпілотників в Росію.
  • 13 вересня повідомлялось, що військові українських Збройних сил вперше знищили ударний БПЛА іранського виробництва.
  • З огляду на особливості конструкції апарату, експерти дійшли висновку, що, найімовірніше, йдеться про іранський БПЛА Shahed-136. При цьому на його уламках наявне маркування кирилицею – "М214 Герань-2".
  • За даними Повітряних сил ЗСУ, українські військові на Миколаївщині змогли знищити чотири дрони-камікадзе іранського виробництва, які використовує російська армія.
  • Лише за останню добу Повітряні Сили ЗСУ збили шість іранських дронів-камікадзе, які запустила Росія, та штурмовик Су-25.

Читайте також

"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

Іранські дрони, які придбала Росія, є серйозною загрозою для ЗСУ — WSJ

На початок