“Це тема — "за глухим парканом": у Сумах презентували фільм про каральну психіатрію в області

“Це тема — "за глухим парканом": у Сумах презентували фільм про каральну психіатрію в області

“Це тема — "за глухим парканом": у Сумах презентували фільм про каральну психіатрію в області
. Суспільне Суми

Керівник Сумського обласного товариства "Просвіта" Олексій Шевченко презентував фільм про каральну психіатріюКаральна психіатрія — форма боротьби з політичними супротивниками, ізоляція та ув'язнення дисидентів на Сумщині. Він побудований на основі свідчень очевидців.

Його створення, як і інша діяльність "Просвіти", розповідає Олексій Шевченко, — реакція на зросійщення Сумщини, і зменшення вживання української мови, що спостерігалося кілька десятиліть тому.

"Коли прийшов новий час, і я побачив, що пам'ять зникає, мені захотілося згадати те, що було зі мною, і написати так, як воно було, без жодних вигадок. Фільм стосується одного з періодів – каральної психіатрії на Сумщині. Село Високе було для цього призначене. Євген "Велес" (оператор — ред.), ознайомившись з моїми спогадами, сказав: "Я спробую зробити фільм, як зможемо", — говорить Олексій.

Ознайомившись з напрацюваннями Олексія Шевченка, оператор Євген "Велес", говорить, одразу уявив, як можна висвітлити цю історію.

"Йому запропонував: давайте, зробимо такий експеримент. Не фільм, а експеримент. Зробимо в сучасному, модерновому стилі, щоб менше було похмурої музики, щоб люди по-іншому подивилися на це. Працювали з перервами років два. Зараз — фінальна стадія. Були і технічні проблеми, техніка часто ламалася", — розповідає він.

“Це тема — "за глухим забором": у Сумах презентували фільм про каральну психіатрію в області
Суспільне Суми

"Кажуть, час все змінює, змінюються закони, люди, а ця тема — вічна. Ще в радянські часи читав, що це тема "за глухим парканом", жодна гласність до неї не дійде, але знав, що сваволя снує над людиною і все, що непокірне, знищувалося", — каже глядач Володимир Головко.

Юрій Андрусенко — директор школи в Білопільській громаді, в яку влучили російські військові. Говорить: тема поодиноких патріотів-борців за волю України йому цікава і не має втрачати актуальність.

"Він презентував книгу, я її прочитав, і багато чого дізнався: яка в нього доля склалася, як йому випало боротися за нашу незалежність, за Україну, за наше українське слово", — зазначив він.

Автор книги "Інакодумство на Сумщині", краєзнавець В’ячеслав Артюх розповідає: каральна психіатрія в області не мала масовий характер, а дисидентство було справою поодиноких людей.

"Коли ми поговоримо про центральні регіони – Київ, Москва – то там набагато більше було, а тут набагато — менше. Ми досліджували з Геннадієм Іванущенком, сиділи в архівах СБУ – з 1956 по 1986 рік – каральна психіатрія торкнулася до 10 людей в області. Крім цього, багатьох віддавали на експертизу, це трохи інше. Психіатричну експертизу пройшло багато людей", — розповідає він.

У планах Олексія Шевченка — побувати на місці подій, у селі Високе, і доповнити фільм. Наступним етапом хоче висвітлити діяльність КДБ у Сумах.

Читайте також

  • Музично-мультиплікаційну виставу "Карнавал тварин" підготували для глядачів у сумському театрі імені Щепкіна. Прем'єра відбудеться 23 вересня.
  • До Міжнародного дня миру у Сумах влаштували концерт.
  • Як пройшов фестиваль живої історії "Воргол" на Сумщині в умовах війни.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок