Віктора Медведчука, ймовірно, відправили в Росію

Віктора Медведчука, ймовірно, відправили в Росію

Віктора Медведчука, ймовірно, відправили в Росію
Віктор Медведчук. УНІАН

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що одного з учасників обмінних списків, на видачі якого наполягав особисто президент Російської Федерації Володимир Путін, відправили до Росії, ймовірно маючи на увазі голову політради "Опозиційної платформи — За життя" та кума Володимира Путіна, Віктора Медведчука.

Про це повідомив турецький лідер під час пресконференції з журналістами, 23 вересня, пише "Анадолу"

За його словами, в списки осіб, що підлягали обміну включили ім'я людини, на видачі якої наполягав особисто президент Російської Федерації Володимир Путін.

"200 людей — під нашим контролем. На одному з них особливо наполягав президент Путін. Його ми вже відправили в Росію", — повідомив турецький лідер, не називаючи ім'я, ймовірно маючи на увазі саме Віктора Медведчука, якого обміняли на українських військовополонених 21 вересня.

У Кремлі заявили, що не знають, де зараз перебуває Віктор Медведчук. Про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, він також додав, що не знає про те, чи спілкувався Путін з Медведчуком після обміну, — повідомляють російські ЗМІ.

21 вересня Україна в межах обміну передала Російській Федерації Віктора Медведчука. Як повідомив президент України Володимир Зеленський у зверненні, Медведчук попередньо пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством.

Що відомо

  • Медведчука підозрюють у скоєнні кількох злочинів: посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації. Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) була оголошена 8 жовтня 2021 року.
  • 12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні.
  • СБУ повідомила деталі затримання: Федеральна служба безпеки Росії намагалася вивезти Медведчука спочатку до Придністров’я, а потім до Москви. Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. У результаті Медведчук був затриманий під час виїзду з Київської області.
  • Пізніше Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.
  • 23 травня Медведчук розповів подробиці у справах щодо виведення з держвласності частини нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" і закупівлі вугілля в "ЛДНР". За словами політика, участь у реалізації обох схем брав п’ятий президент Петро Порошенко. Однак адвокат Порошенка Ігор Головань заперечив слова Медведчука.

Читайте також

Медведчук найбільше був потрібен ФСБ, бо через нього відмивали кошти — Буданов

"Співпраця з окупантами може перетворитися на ганебне ув’язнення": у ДБР розповіли деталі справи Медведчука

На початок