Не виключає, що знесуть "політичні сили". Мер Одеси прокоментував долю пам'ятника Катерині

Не виключає, що знесуть "політичні сили". Мер Одеси прокоментував долю пам'ятника Катерині

Рішення щодо демонтажу пам'ятника Катерині ІІ буде прийматися цивілізованим шляхом. Про це в інтерв'ю виданню LB заявив міський голова Одеси. Разом з тим Геннадій Труханов не виключає сценарію, що скульптуру можуть знести "політичні сили".

Труханов також зазначив, що в Одесі немає дискусії щодо долі пам'ятки, а питання порушується обмеженим колом людей, які "хайпують". Міський голова Одеси назвав це цинізмом та блюзнірством. Питання демонтажу пам'ятки, за його словами, буде проведено цивілізовано, щоб не уподібнюватися країні-агресору, яка пішла шляхом нацизму та фашизму. У будь-якому випадку рішення приймуть:

"Ми пройдемо цю процедуру. Усе буде зроблено цивілізовано, правильно і красиво. Щоб надалі ні в нікого не виникало сумнівів. Мені не надане право робити це одноосібно...Я розумію все. Ми зробимо цей крок."

Не виключає, що знесуть "політичні сили". Мер Одеси прокоментував долю пам'ятника Катерині
Суспільне Одеса

Паралельно з цим Геннадій Труханов пропонує створити парк імперського та радянського минулого.

Щодо інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera, в якому йдеться про те, що міський голова Одеси проти знесення пам'ятника, Труханов сказав таке:

"Але там знову ж вирвана фраза з контексту, що “Труханов проти знесення”. Так це пролунало у версії італійської газети. Насправді я сказав, що проти знесення… А далі йшло — проти варварського знесення пам’ятника. Розбивати його кувалдою або зносити його, як від мене вимагають деякі політики або суспільні організації, я не буду. З цього взято фразу “Я проти знесення”. Але є велика різниця. Я проти саме варварського знесення — не буду діяти, як вандали".

Що відомо

  • 13 липня електронна петиція про демонтаж пам'ятника Катерині II в Одесі набрала 25 тисяч голосів. Днем раніше підписи зібрала петиція про заміну пам'ятника на скульптуру американському порноактору Біллі Геррінгтону.
  • 1 серпня з'явилася відповідь Володимира Зеленського на електронні петиції про знесення та заміну пам'ятника Катерині II в Одесі, в якій зазначалося, що президент звертається до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції.
  • 16 серпня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що підтримує ідею демонтувати монумент, однак зазначив, що рішення — за місцевими депутатами.
  • В обласній військовій адміністрації рекомендували Одеській міськраді демонтувати пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову.
  • 10 вересня в Одесі розмалювали пам'ятник Катерині II. На пам'ятнику червоною фарбою написали "Єкатєріна = Путін".
  • Пізніше, 12 вересня, пам'ятник Катерині II облив фарбою громадський діяч "Автомайдану" Артак Григорян.
  • 13 вересня пам'ятник облили фарбою вдруге. Згодом там з'явилася нова фарба та написи.
  • 18 вересня біля пам'ятника "Засновникам Одеси" відбулася акція протесту. Учасники вигукували гасла "Слава Україні!", "Путін х*йло" та "Труханов чорт!".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок