Заміна російському газу: німецькі компанії близькі до укладення довгострокових угод з Катаром — ЗМІ

Заміна російському газу: німецькі компанії близькі до укладення довгострокових угод з Катаром — ЗМІ

Заміна російському газу: німецькі компанії близькі до укладення довгострокових угод з Катаром — ЗМІ
. Берлін, Німеччина, ілюстративне фото: Getty Images

Німецькі енергетичні компанії RWE і Uniper близькі до укладення довгострокових угод щодо купівлі зрідженого природного газу (СПГ) з проєкту розширення північного родовища Катару. Про це пише Reuters з посиланням на три джерела, знайомих із ситуацією. Ці угоди мають допомогти замінити російський газ.

За даними Reuters, переговори між Німеччиною та Катаром були сповнені розбіжностей щодо ключових умов, таких як тривалість контрактів і ціноутворення. Але джерела в галузі на умовах анонімності повідомили, що сторони незабаром досягнуть компромісу.

Німецька економіка має на меті замінити весь російський імпорт енергоресурсів уже до середини 2024 року. Це є грандіозним зусиллям для країни, яка в основному покладається на природний газ для живлення своєї промисловості, пише Reuters.

Водночас ці довгострокові угоди про постачання зрідженого газу з Катаром не запропонують найближчого вирішення енергетичної проблеми в Берліні. Очікується, що величезний проєкт розширення північного родовища запрацює не раніше 2026 року.

У травні агентство Reuters повідомляло, що переговори зіткнулися з труднощами, оскільки Німеччина не бажала укладати угоди щонайменше на 20 років, а також хотіла, щоб ціни були прив’язані до голландських базових цін на газ, а не на нафту.

Що кажуть у самих енергетичних компаніях

Нині одне з джерел повідомило, що переговори зараз більш конструктивні, ніж кілька місяців тому. Інше джерело повідомило, що комунальні підприємства, ймовірно, домовляться про 15-річні угоди. Третє джерело повідомило, що угода може бути досягнута протягом декількох тижнів.

Qatar Energy поки не відповіла на запит про коментар.

Uniper повідомила Reuters у понеділок, 19 вересня, що вона продовжує переговори з Катаром, але не досягла угоди.

“Зараз Uniper наполегливо працює над диверсифікацією своїх джерел постачання газу. Катар також відіграє важливу роль у цьому”, — йдеться в повідомленні.

У RWE повідомили Reuters, що ведуть “хороші та конструктивні” переговори з Катаром. Водночас більшої конкретики в компанії не надали.

На даний момент дві компанії закуповують СПГ у Катару на спотовому ринку. У 2016 році RWE підписала угоду з Катаром про постачання до 1,1 мільйона тонн СПГ на рік, але вона закінчується наступного року.

На вихідних Шольц побуває в Катарі

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботу, 24 вересня, вирушить до Саудівської Аравії з дводенним візитом до регіону Перської затоки, а також відвідає Об’єднані Арабські Емірати та Катар.

Очікується, що під час візиту до ОАЕ Шольц підпише контракти на СПГ, повідомив міністр економіки Роберт Хабек.

Як відзначає Reuters, RWE та Uniper навряд чи підпишуть угоди з Катаром під час візиту Шольца. Оскільки представники уряду зазвичай спочатку укладають ширші угоди, які потім закладають основу для завершення деталей для комерційних сторін, повідомило одне з джерел.

Що відомо про катарський проєкт

Проект розширення North Field Expansion включає шість ліній СПГ, які збільшать потужність зрідження Катару з 77 мільйонів тонн на рік до 126 мільйонів тонн на рік до 2027 року.

Катар співпрацює з міжнародними компаніями на першому і найбільшому етапі розширення родовища вартістю майже 30 мільярдів доларів, яке зміцнить його позицію як найбільшого у світі експортера СПГ.

Катар підписав угоди про частку в проекті з TotalEnergies, Eni, Shell, Exxon Mobil Corp і ConocoPhillips.

Читайте також

Зеленський провів засідання Ставки, чотири країни ЄС обмежили в'їзд росіянам. 209-й день війни. Онлайн

Німеччина шукає альтернативу російським енергоносіям — ВВС

Німеччина не запускатиме "Північний потік-2" навіть за умов дефіциту газу

У Німеччині вводять додатковий збір за газ

Німеччина готується націоналізувати колишню "дочку" "Газпрому" — Welt

Відмова від газу РФ: Німеччина і Данія побудують у Балтійському морі вітроенергетичний центр

53% німців готові до жертв заради санкцій проти РФ — опитування

На початок