Відмова від газу РФ: Німеччина і Данія побудують у Балтійському морі вітроенергетичний центр

Відмова від газу РФ: Німеччина і Данія побудують у Балтійському морі вітроенергетичний центр

Відмова від газу РФ: Німеччина і Данія побудують у Балтійському морі вітроенергетичний центр
. Ілюстративне фото: maginima / Getty Images

Німеччина і Данія побудують у Балтійському морі морський вітроенергетичний центр вартістю 9 мільярдів євро, який стане значним кроком у процесі відмови Європи від залежності від російського газу. Про це пише Bloomberg.

Так званий Bornholm Energy Island з’єднає кілька вітряних парків і розподілить вироблену ними енергію між двома країнами.

Проєкт матиме потужність понад 3 гігавати. Цього має вистачити для 4,1 мільйона домогосподарств після запуску проєкта в 2030 році.

“Це вперше в Європі, коли дві країни співпрацюють у такому проєкті”, — сказав міністр енергетики Німеччини Роберт Хабек у телефонному інтерв’ю Bloomberg у неділю, 28 серпня.

За даними уряду Данії, на проєкт потрібні 3 мільярди євро інвестицій для інфраструктури та 6 мільярдів євро для офшорного вітряного парку.

Німецький мережевий оператор 50Hertz і його данський аналог Energinet, які побудують енергетичний хаб і зв'язок з материком, розділять як витрати, так і прибуток від проєкту.

Після запуску Bornholm Energy Island інші країни Балтії та Польща матимуть можливість приєднатися до проєкту.

І Німеччина, і Данія погодилися, що будь-який новий партнер потребуватиме схвалення обох сторін.

За словами Хабека, “енергетичний острів” буде проходити поблизу великих трубопроводів, що направляють російський газ до Європи.

“Але тепер це буде наша власна енергія, а не російський газ”, – сказав він.

Європейська комісія має на меті збільшити потужність офшорних вітрових електростанцій Європи з поточного рівня в 12 гігават до 300 гігават до 2050 року, пише Bloomberg.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 187. Текстовий онлайн

На початок