У Тернополі переселенці вивчають українську мову та історію

У Тернополі переселенці вивчають українську мову та історію

У Тернополі переселенці вивчають українську мову та історію
. Фото: Іван Янюк

У Тернополі в Українському клубі благодійного фонду "Група Альфа" внутрішньо переміщені люди вивчають мову та історію. Навчальні зустрічі відбуваються у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Їх проводять волонтери – вчителька, філологиня Ірина Ваврик та громадський активіст, кандидат історичних наук Іван Янюк. Про це вони розповіли в ефірі Українське радіо: Тернопіль.

За словами Ірини Ваврик, до занять також долучаються тернополяни.

"Внутрішньо переміщені громадяни ходять на ринок, влаштовуються на роботу, спілкуються із місцевими людьми, тому відчувають потребу в українській мові. Навчання ми вирішили розпочати з алфавіту, тобто найпростіших речей, бо думали, що люди спілкуються тільки російською. Згодом з’ясувалося, що вони між собою спілкуються російською, але досить непогано знають українську. Питання алфавіту відпало само собою. Тому ми сіли й обговорили, кому і що буде цікаво? Був запит на тему про лексичні помилки, тому це питання ми розглядали на кожному занятті. Вивчали, як правильно казати: йти по хліб чи за хлібом? Після цього до мене підійшли наші слухачі і зауважили, що, мовляв, тернополяни так не спілкуються. Тоді ми зрозуміли, що взяли, мабуть, досить високу планку. Під час занять люди просили вивчити з ними також докладніше числівники, як їх правильно відмінювати", – розповіла Ірина.

В Українському клубі також проводять заняття із історії.

"На першому уроці говорили про те, хто такі українці, звідки вони прийшли? А далі намагалися вивчати історію системно, тобто повторювали від першого періоду до сучасності, щоб усвідомити усі ці процеси. Історія України дуже багатогранна. Коли спілкуєшся з людьми зі всієї України, а серед наших учасників були також учителі історії зі Сходу, то розумієш, як багато є однобокості з точки зору викладання цього предмету в західній Україні. Було цікаво з’єднати ці різні точки зору на історію України, утворення її земель, які далеко не завжди були у складі однієї держави. Коли я спілкувався з людьми, то розумів, що тут є люди з півночі, зі сходу і частина із заходу України, а тому зовсім по - іншому деякі речі сприймаються", – каже Іван Янюк.

За словами Ірини Ваврик, заняття в Українському клубі допомагають переселенцям позбутися викривлених уявлень та стереотипів, зокрема, про західну Україну та її історію.

"Одна пані з Харкова мені якось сказала: "А знаєте, що у нас про Бандеру кажуть? То я ходжу і кажу своїм друзям, що Бандера був нормальний дядько, але мені не вірять". Їй запевняють, що він вбивця, бо не мають достатніх знань з історії. Така сама ситуація і з українською мовою. Не можна тиснути на людину, змушуючи її розмовляти державною, має бути особисте прийняття. Якщо україномовні українці будуть ставитися толерантно до цих людей, то це спрацює швидше та краще. Дуже класно, що у нас зараз заборонена російська музика, бо час такий, але я за гуманний спосіб вирішення цього питання, щоб не було ненависті, бо вона знищує. Тому краще так: я розумію, що ви виросли в таких умовах, де була російська мова, але зараз така ситуація, що в Україні агресор і ми не можемо жити так, як раніше. Тому давайте вивчати разом українську. Сьогодні декілька нових українських слів, завтра декілька. Бо інакше люди обізляться і спеціально будуть говорити російською", – розповіла вчителька.

Заняття в Українському клубі відбуваються щонеділі о 16-ій годині. Повідомила Суспільному Ірина Ваврик.

Читайте також

На початок