Чи визнає свою провину водій фури та якого покарання для нього хочуть родичі загиблих в ДТП біля Брусилова

Чи визнає свою провину водій фури та якого покарання для нього хочуть родичі загиблих в ДТП біля Брусилова

Чи визнає свою провину водій фури та якого покарання для нього хочуть родичі загиблих в ДТП біля Брусилова
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Фура мала несправності із гальмівною системою, а колеса її напівпричепу були понаднормово зношені. У Чернігівському районному суді почали по суті розглядати справу про аварію, що сталася 7 грудня минулого року неподалік від Брусилова. Внаслідок зіткнення фури та маршрутки загинули 14 людей. Судять водія фури, йому загрожує до 10 років ув'язнення. На засіданні почали вивчати письмові докази, а також допитали частину родичів загиблих.

Одна з пасажирок маршрутки – багатодітна мама Наталія Тараненко. Вона отримала тяжкі травми та понад два місяці була в лікарні, померла вдома 7 березня, вже після виписки. На лаві підсудних – водій фури Сергій Карповець.

Сергій Карповець
Сергій Карповець. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Карповець о 7:50 проявив неуважність, не обрав безпечної швидкості руху з урахуванням дорожніх обставин й технічного стану транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним", — каже прокурор Дмитро Коломієць.

Він близько пів години зачитував перелік тілесних ушкоджень, які отримали пасажири маршрутки.

"Смерть Гуріної настала 7.12.2021 року на місці події внаслідок політравми, черепно-мозкової травми, закритої травми грудної клітки, закритої травми живота, закритих переломів верхніх і нижніх кінцівок".

На цьому засіданні допитали частину потерпілих – це родичі загиблих. Сергій Гурін і Юрій Веремієнко втратили в аварії дітей. Вікторія та Ярослав були парою і збирались одружитися.

"Мені подзвонили свати, сказали, що наші діти загинули. Ми сіли в машину, почали їхати, там перекритий рух був. Потім свати ще раз подзвонили й сказали, що вони в морзі, опізнали наших дітей", — говорить Гурін.

Сергій Гурін
Сергій Гурін. ФОТО: Суспільне Чернігів

У всіх родичів загиблих водій фури просив вибачення та сказав, якби знав, що таке станеться, то "взагалі не сів би за кермо машини у той день". Прокурор своєю чергою запитував у потерпілих, яке покарання вони хочуть для обвинуваченого. Батько загиблого Юрій Веремієнко відповів на це питання так.

"Я б його розстріляв… ну а так, довічне".
Юрій Веремієнко
Юрій Веремієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Довічного ув’язнення для водія фури просила й донька одного із загиблих Віта Драшпуль.

"Як людина, я вас розумію. Але я не розумію, як можна було не звертати увагу на транспортний засіб, не включити, вибачте, свою голову, і зрозуміти, які були погодні умови, що могло щось трапитися. Цього я ніколи не зрозумію", — сказала Віта.
Віта Драшпуль
Віта Драшпуль. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також на засіданні розпочали дослідження письмових доказів. Згідно з протоколами оглядів фури та маршрутки, які проходили майже за рік до аварії, обидві машини були технічно справними. Наступний технічний контроль мав бути 14 грудня 2021 року.

Експертиза, яку проводили вже після аварії, показала, що у причепі фури була понаднормово зношена частина шин, також виявили несправності з гальмівною системою.

"Виявлено експертом технічні несправності у гальмівній системі, але вони в причинному зв'язку перебувають лише в разі, якщо водій застосовував гальмування. Якщо не застосовував гальмування, то експерт зазначає, що тоді причинного зв'язку не вбачає", — каже суддя Владислав Кухта.

Суддя Владислав Кухта зачитує висновки експертиз
Суддя Владислав Кухта зачитує висновки експертиз. ФОТО: Суспільне Чернігів

Суддя зачитав висновки ще низки експертиз, зокрема, одна із них засвідчила, що водій фури був тверезим, а експертиза тахографів показала, що перед зіткненням маршрутка рухалась зі швидкістю приблизно 90 км/год, фура – близько 80 км/год. За місяць після аварії на її місці проводили слідчий експеримент. У ньому брали участь люди, що обганяли того ранку фуру.

Обігнавши автомобіль справа, за кілька секунд чоловік почув звук удару, зупинившись і озирнувшись, побачив, що позаду сталася аварія. Водій фури Юрій Карповець раніше казав, що обставин ДТП не пам'ятає. Свою провину він визнає частково.

"Я визнаю тільки те, що я сів за кермо у той день. Я про всі поламки й все інше докладав, керівництво моє знало. Якби міг все повернути назад, я повернув би. Але зробити вже нічого не можу".

На наступному засіданні суд має продовжити допит потерпілих і вивчення письмових доказів.

Нагадаємо, що водію фури, якого обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП біля Брусилова, внаслідок якої загинули 14 людей, продовжили строк тримання під вартою на 60 днів. Таке рішення ухвалив суддя Чернігівського районного суду Владислав Кухта 15 вересня. Про такий запобіжний захід клопотав прокурор Дмитро Коломієць.

Детальніше у сюжеті:

Читайте також:

Взяли у полон російських танкістів, колону техніки зупинили автоматами та РПГ. Історія вірменина, що захищав Україну

На початок