За вимогами карантину: як у Гурбах вшанували загиблих повстанців

За вимогами карантину: як у Гурбах вшанували загиблих повстанців

За вимогами карантину: як у Гурбах вшанували загиблих повстанців
.

Загиблих вояків УПА вшанували сьогодні, 21 квітня, в урочищі Гурби, що у Здолбунівському районі. Цей захід відбувається традиційно на третій день Великодня. Цьогоріч відзначили 76-ті роковини бою між повстанцями та солдатами НКВС. Через карантин, захід відбувся з дотриманням певних обмежень.

У квітні 1944-го на Великдень у відкритому протистоянні зійшлися 5 тисяч повстанців та 30 тисяч солдатів НКВС. Бій закінчився перемогою радянських військ, втім, повністю оточити та знищити "упівців" вони не змогли.

Традиційно на третій день Пасхи у Гурбах відправили панахиду за вічний спокій загиблих героїв. Очолив її архієпископ Рівненський і Острозький Православної церкви України Іларіон.

Зважаючи на карантин, цьогоріч вшанування відбулося без скупчення людей. Як розповів намісник Свято-Воскресенського монастиря в Гурбах Архімандрид Онуфрій, на богослужіння приїхали лише представники влади та військові, усі стояли на відстані один від одного.

Нагадаємо, у минулі роки в Гурбах у цей день відбувався також традиційний "Гурбафест" з польовими частуваннями та патріотичними піснями.

У матеріалі використані фото з Facebook Здолбунівської райради та архімандрита Онуфрія

Авторка: Тетяна Климчук

На початок