Лідери Китаю, Росії та Центральної Азії зібрались на саміт із безпеки в Узбекистані

Лідери Китаю, Росії та Центральної Азії зібрались на саміт із безпеки в Узбекистані

Лідери Китаю, Росії та Центральної Азії зібрались на саміт із безпеки в Узбекистані
. Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв і лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі напередодні саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді, Узбекистан, 14 вересня 2022 р. Фото: AP

Президент Китаю Сі Цзіньпін, російський президент Володимир Путін і лідери Індії та країн Центральної 15-16 вересня в Узбекистані візьмуть участь у безпековому саміті Шанхайської організації співробітництва, сформованої Пекіном і Москвою як противагу впливу США. Про це повідомляє АР.

Зустріч восьми країн Шанхайської організації співробітництва відбувається в той час, коли Путін ізольований за кордоном після вторгнення в Україну. Відносини Пекіна з Вашингтоном, Європою, Японією та Індією напружені через суперечки щодо технологій, безпеки та території, пише агентство.

Участь у саміті стала частиною першої закордонної поїздки Сі Цзіньпіна після спалаху пандемії коронавірусу 2 з половиною роки тому. Сі Цзіньпіна зустрів в аеропорту Самарканда президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, повідомляє офіційне китайське інформаційне агентство Сіньхуа.

Про те, що Путін прибув в Самарканд, пишуть “РИА Новости”.

За словами радника російського президента із закордонних справ, Путін і Сі мають намір зустрітися сам-на-сам і обговорити ситуацію в Україні, передає АР.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді також мав прибути в четвер. Водночас невідомо, чи зустрічатиметься він окремо з Сі чи Путіним. Китайсько-індійські відносини напружені через сутички між солдатами двох сторін у суперечці за кордон у віддаленому районі Гімалаїв, нагадує AP.

Інші уряди ШОС включають Казахстан, Киргизстан, Пакистан і Таджикистан. Серед спостерігачів – Іран і Афганістан.

ШОС — міжнародна організація, заснована у 2001 році.

Читайте також

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

Китай хоче формувати з РФ "більш справедливий міжнародний порядок" — МЗС КНР

Перше за два роки закордонне турне лідера Китаю. Які країни відвідає Сі Цзіньпін

На початок