Прем'єрка Швеції оголосила про відставку

Прем'єрка Швеції оголосила про відставку

Прем'єрка Швеції оголосила про відставку
. Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон, 29 серпня 2022 року, Стокгольм. Фото: скрін пресконференції на Фейсбуці МЗС України.

Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон заявила про намір піти у відставку за підсумками парламентських виборів 11 вересня. Про це повідомляє DW.

Після підрахунку 99%% голосів, блок із чотирьох правих політсил, сформований навколо лідера Помірної коаліційної партії Ульфа Крістерссона, виграє з незначною перевагою у лівоцентристського блоку, який утворився навколо Магдалени Андерссон та її Соціал-демократичної партії.

За попередніми даними, з 349 місць у парламенті, праві (Помірна коаліційна партія, Ліберальна партія, Християнсько-демократична партія та "Шведські демократи") одержують 176 місць проти 173 місць у лівоцентристів.

На пресконференції Андерссон заявила, що подасть прохання про відставку 15 вересня. Вона зазначила, що у новому уряді очолить соціал-демократів в опозиції. На період формування нового уряду Андерссон керуватиме перехідним кабінетом.

Ульф Крістерссон, який вважається найімовірнішим кандидатом на посаду прем'єр-міністра, заявив, що розпочне формування нового уряду.

Що відомо

  • Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон ще в липні відвідала Бучу та Бородянку.
  • Швеція перебуває у процесі вступу до НАТО. Фінляндія і Швеція після вторгнення Росії в Україну оголосили, що планують вступати до НАТО. Курс на приєднання до Альянсу знайшов відгук у фінському політикумі й суспільстві на тлі війни. У Кремлі заявили, що "у Росії з'явиться більше офіційно оголошених противників", якщо Фінляндія та Швеція вступлять до НАТО.
  • Фінляндію та Швецію вперше запросили на конференцію військового комітету НАТО, до якого входять командувачі збройних сил усіх країн Альянсу. Зустріч відбудеться в столиці Естонії 16-18 вересня.
На початок