Стало відомо, якою буде погода у вересні на Прикарпатті

Стало відомо, якою буде погода у вересні на Прикарпатті

Стало відомо, якою буде погода у вересні на Прикарпатті
. Фото: Pexels

У вересні метеорологи прогнозують різке послаблення гроз. Втім збільшиться кількість похмурих та туманних днів, розповіла Суспільному синоптикиня обласного центру з гідрометеорології Тетяна Атаманюк.

"Найближчими днями на погоду в області впливатиме північно-західний циклон. Зараз його центр розташований над Ірландією, але він поступово рухається із заходу на схід. 9 вересня проходитиме фронтальна зона оклюзіїФронти оклюзії – це складні фронти, утворені в результаті змикання теплого і холодного фронтів, що мають різні швидкості переміщення, тому у нас випадатимуть короткочасні дощі", — говорить синоптикиня.

З її слів, 13-15 вересня опади на Прикарпатті припиняться.

"Це — конвективні процесиПрояви конвекції в атмосфері: розвиток висхідних і низхідних потоків повітря, хмар і опадів конвекції, гроз, шквалів. У вересні температура трохи нижча, тому грози зменшуються. У цей період опади стають менш інтенсивними, але тривалішими", — розповідає Тетяна Атаманюк.

За її словами, у період з 11 вересня на річках Івано-Франківської області очікується підйом рівня води від 20 см до 1,2 м. Цей процес пройде в межах русел та без негативних наслідків.

За багаторічними кліматичними спостереженнями, у середньому на Франківщині буде приблизно 10 днів з опадами.

"Вже з 13 вересня "вимальовується" антициклонОзнаки антициклональної погоди: ясне або малохмарне небо, відсутність вітру, відсутність опадів, стійкий характер погоди (помітно не змінюється з часом, поки існує антициклон), тому опади припиняться", — розповідає Тетяна Атаманюк.

Історичний максимум температури повітря за вересень в Івано-Франківській області зафіксували 7 вересня 1946 року — це 36,4°C. Того ж року у Коломиї спостерігали й історичний мінімум — це -4,5°C.

Читайте також

  • Метеорологи спостерігають на Івано-Франківщині кліматичні зміни
  • На Франківщині прогнозують підйом рівнів води у річках — Гідрометцентр
  • На Прикарпатті критично обміліли п'ять великих річок — синоптикиня Тетяна Атаманюк

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок