"Доставляли харчі човном". У прикордонних Удах на Харківщині залишилося 17 жителів

"Доставляли харчі човном". У прикордонних Удах на Харківщині залишилося 17 жителів

"Доставляли харчі човном". У прикордонних Удах на Харківщині залишилося 17 жителів
. Уди, Харківська область, 26 травня 2022 року. Фото: Віктор Коваленко

В Удянському старостинському окрузі на Харківщині з початку вторгнення РФ в Україну з 1217 людей залишилися 24 жителі: 17 з них — в селі Уди.

Частина села відрізана, бо з одного боку підірвано міст через річку, з іншого — окупанти РФ, розказав в інтерв'ю Суспільному голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

"Прикордонні старостинські округи такі як Одноробівка, Уди, Олександрівка та інші постійно, як і Золочів, під обстрілами. В Удянському старостинському окрузі на початку вторгнення було 1217 людей, зараз — 24. В самих Удах залишається 17 людей, в селі Костянтинівка — 7", — розповів Коваленко.

"Уди розділені річкою, люди лишились в "капкані" — зірвано місток, якщо евакуюватися, то в об'їзд, а це небезпечно, бо їм треба буде виїхати на пагорб, а це пряма наводка для артилерії. Там одразу буде видно, що їде машина, росіяни безумовно стрілятимуть", — говорить голова громади.

"Коли в Удах підірвали місток і не було можливості передати нашим людям харчі, в одного чоловіка був невеликий човен, й коли не було обстрілів, ми приїжджали, прив'язували пакети на дерево, він припливав, забирав. Прив'язували, щоб корови та свині, які ходять по селу, не дістали. Якщо були поранені, військові допомагали евакуювати їх", — розказав Коваленко.

За його словами, наразі у Золочівській громаді за час вторгнення РФ в Україну загинули понад 60 людей, понад 90 жителів зазнали поранень. Також зруйновані чи пошкоджені понад 1200 об'єктів, серед яких школи, садки, амбулаторії.

"У нас громада — 25 300 людей, які прописані, але після початку бойових дій днів 10-14 війна нас не зачепила, було тихо. З Харкова й тих районів, де були бої, до нас приїхали люди, населення стало 42 тис. людей, допомагали. Люди не виїжджали. З 6 березня почалися обстріли. Окупанти, які почали рухатися до Золочева, отримали жорсткий опір. 10 тисяч людей виїхали. В березні була організована евакуація по лінії Міністерства освіти і науки — це школярі. Тоді ми вивезли до Хмельниччини 300 людей, це і батьки з дітьми, і вихователі. Після — ті люди, які мали можливість, виїхали, в основному це молодь", — сказав Коваленко.

У Золочівській громаді на 6 вересня окуповані два села.

Читайте також

Волонтери з Харкова від травня евакуювали понад 16 тис. людей з окупованих територій

На початок