Ліз Трасс обрали новою прем'єркою Великої Британії

Ліз Трасс обрали новою прем'єркою Великої Британії

Доповнено
Ліз Трасс обрали новою прем'єркою Великої Британії
. Ліз Трасс та Ріші Сунак на церемонії оголошення новго прем'є-міністра Великої Британії 5 вересня 2022 року. Фото: Associated Press

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перемогла у змаганні за посаду лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра країни. 5 вересня Трасс офійційно оголосили переможницею виборчих перегонів.

Голова "комітету 1922" (парламентської групи від Консервативної партії у Палаті громад Великої Британії) сер Грем Брейді оголосив переможця голосування: Ліз Трас отримала 81 326 голосів виборців, її суперник Ріші Сунак — 60 399 голосів. Явка на виборах склала 82,6%.

Трасс стане прем'єр-міністеркою 6 вересня, коли відвідає королеву у резиденції у Балморалі і отримає від неї запрошення сформувати уряд Великої Британії.

У своїй промові, Трасс подякувала своєму другові Борисові Джонсону, який провів Brexit, впровадив вакцину від Covid, "розгромив Джеремі Корбіна" і виступив проти Володимира Путіна.

"Вами захоплюються від Києва до Карлайла", — сказала вона.

Трасс також віддала шану колегам-кандидатам, зокрема Ріші Сунаку і зазначила, що це була складна кампанія.

Нова прем'єрка пообіцяла виконати свої передвиборні обіцянки.

"Ми повинні показати, що досягнемо результатів протягом наступних двох років. Я виступлю із сміливим планом зниження податків і розвитку нашої економіки. Я візьмуся за енергетичну кризу, маю на увазі рахунки людей за електроенергію, а також вирішуватиму довгострокові проблеми з енергопостачанням", — наголосила Трасс.

Експрем'єр Британії Девід Кемерон привітав Ліз Трасс з перемогою.

"У цей час викликів і глобальної невизначеності я бажаю успіху новому уряду", — написав він у Twitter і закликав консерваторів підтримувати нову очільницю партії та уряду.

2 вересня, завершилося членів Консервативної партії за кандидатури міністерки закордонних справ Ліз Трасс або ексміністра фінансів Ріші Сунака.

Раніше повідомлялося, що у разі перемоги Ліз Трасс, Бен Воллес збереже свою посаду міністра оборони.

Згідно з опитуванням членів Консервативної партії, проведеним компанією Opinium Research, головними причинами підтримки Трасс стали неприязнь до Сунака, більша довіра до глави МЗС і вірність Борису Джонсону. Водночас прихильники Сунака заявляли, що він краще розбирається в економіці і є найбільш компетентним з усіх кандидатів.

Що відомо

  • 7 липня після звільнення низки британських урядовців прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про відставку, також він іде з посади керівної Консервативної партії.
  • Під час офіційної заяви про відставку він звернувся до українців та запевнив, що Британія продовжуватиме підтримку України на тлі російської агресії. Зеленський висловив сподівання, що політика Британії щодо України після відставки Джонсона не зміниться.
  • На посаду прем’єр-міністра та лідера Консервативної партії Великої Британії замість Бориса Джонсона, який оголосив про свою відставку, претендувало вісім кандидатів.

Читайте також

Трасс заявила, що буде "найбільшим другом" України, якщо стане прем'єркою Британії

На початок