У Празі розпочались антиурядові протести: чого вимагають демонстранти

У Празі розпочались антиурядові протести: чого вимагають демонстранти

У Празі розпочались антиурядові протести: чого вимагають демонстранти
. Антиурядові протести у Празі (Чехія) 2 вересня 2022 року, фото: AP

У столиці Чехії Празі спалахнули антиурядові акції протесту, учасники яких висловлюють невдоволення політикою країни, вимагають від влади дотримуватись військового нейтралітету, а також закликають до перемовин із Росією щодо прямого постачання енергоносіїв.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, серед організаторів заходу присутні представники ультраправих та маргінальних сил. Водночас участь у демонстрації беруть і представники Комуністичної партії Чехії.

Протестувальники вимагають від влади військового нейтралітету, а також зменшення наслідків енергетичної кризи.

"Мета нашої демонстрації — вимагати змін, насамперед щодо питання цін на енергоносії, особливо електроенергію і газ, які зруйнують нашу економіку цієї осені", — сказав співорганізатор заходу Іржі Гавел у коментарі новинному сайту iDNES.

Як зазначає видання, протест на Вацлавській площі в центрі міста відбувся наступного дня після того, як уряд пережив вотум недовіри на тлі звинувачень з боку опозиції у бездіяльності щодо інфляції та цін на енергоносії.

За даними празьких правоохоронців, участь у протестах беруть до 70 тисяч людей.

"Зустріч на Вацлавській площі проходить мирно, серйозних проблем поки що вирішувати не було. Ми оцінюємо кількість учасників на 14:30 близько 70 000", — йдеться у повідомленні, оприлюдненому у Twitter поліції Чехії.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, який очолює правоцентристську п'ятипартійну коаліцію, у коментарі ЗМІ заявив, що заклики протестувальників суперечать інтересам країни.

"Протест на Вацлавській площі організований проросійськими силами, близькими до екстремальних позицій, і суперечить інтересам Чеської Республіки", — наголосив політик.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 192. Текстовий онлайн

На початок