Словаччина передасть Україні 30 гусеничних БМП BVP-1

Словаччина передасть Україні 30 гусеничних БМП BVP-1

Словаччина передасть Україні 30 гусеничних БМП BVP-1
. Заступник міністра оборони Словаччини Маріан Маєр підписав угоду з заступником міністра оборони Німеччини Бенедиктом Циммером. Фото: Jaro Nad / Twitter

Україна отримає від Словаччини 30 гусеничних бойових машин піхоти BVP-1. Натомість Словаччина отримає від Німеччини 15 танків Leopard.

Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у Twitter.

"Мій заступник щойно підписав угоду із заступником міністра оборони Німеччини. Словаччина надішле до України 30 своїх БМП та отримає 15 Leopard2A4 від Німеччини" – написав Надь.

Після переговорів з держсекретарем Міністерства оборони Німеччини Бенедиктом Циммером в Братиславі, міністр додав, що радий такому обміну.

Надь не повідомив, коли саме Україна отримає бойові машини від Словаччини. Утім він припускає, що вони прибудуть у найближчі кілька тижнів.

BVP-1 — це чехословацька модифікація БМП-1, що вироблялася за радянською ліцензією в 1970-1989 роках у Детві і Дубниці-над-Вагом. Це перша у світі серійна бойова плавуча машина піхоти, призначена для транспортування особового складу до місця виконання бойового завдання, підвищення його мобільності та захищеності та підтримки вогнем та для спільних дій з танками в бою.

Згідно з угодою, Київ також отримає боєприпаси і широкий набір запасних частин до машин піхоти.

Берлін запропонував східним партнерам по НАТО — Польщі, Румунії або Чехії, поставляти Україні стару зброю радянського виробництва. Натомість канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв, що Берлін буде прагнути до швидкої заміни техніки у країнах, які віддали свою зброю Україні.

Що відомо

  • 18 серпня Ярослав Надь заявив, що Словаччина продовжить надавати Україні збройну підтримку всупереч спробам Російської Федерації зірвати поставки винищувачів. Міністр зазначив, що уряд хоче передати Україні парк літаків МіГ-29 за 300 мільйонів євро восени 2022 року.
  • 13 серпня міністр повідомив, що перші чотири самохідні гаубиці Zuzana, які передала країна, вже опинились у розпорядженні Збройних сил України.
  • 18 липня президентка Словаччини Зузана Чапутова дозволила чотирьом громадянам долучитись до російсько-української війни на боці України в ролі добровольців.
  • У травні Зузана Чапутова під час виступу у Верховній раді закликала до активнішого розголосу інформації про злочини російської армії та їхнього розслідування.

Читайте також

Словаччина заявила, що підтримуватиме Україну всупереч спротиву РФ

Вторгнення Росії в Україну, день 181. Текстовий онлайн

На початок