Der Spiegel: Росія могла шпигувати за тренуваннями ЗСУ в Німеччині

Der Spiegel: Росія могла шпигувати за тренуваннями ЗСУ в Німеччині

Der Spiegel: Росія могла шпигувати за тренуваннями ЗСУ в Німеччині
. Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

Підготовка українських військовослужбовців у Німеччині могла опинитися у фокусі агентів російських спецслужб, пише Der Spiegel з посиланням на джерела в службах безпеки.

Біля об'єктів Бундесверу стали часто помічати підозрілі автомобілі і безпілотники. Про загрозу шпигунської діяльності у зв'язку з підготовкою українських військових в Німеччині і поставками зброї Києву заявила глава контррозвідки Мартіна Розенберг.

Спецслужба виявила підозрілі автомобілі в Ідар-Оберштайні та Графенвері. Там українці навчаються, зокрема, поводженню з німецькими самохідними установками Panzerhaubitze-2000, Берлін обіцяв поставити Києву сотню таких машин.

На найбільшому в Європі полігоні США в Графенвере у верхньому Пфальці інструктори готують українських бійців до використання американських артилерійських систем, радарів і бронемашин, що поставляються в рамках військової допомоги.

Що відомо

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідав тренувальний майданчик Путлос у Німеччині, де проходять підготовку українські солдати.
  • 19 серпня стало відомо, що федеральний уряд Німеччини передав Україні ще три зенітні самохідні установки Gepard та 11 гусеничних бронетранспортерів М113. Додатково ЗСУ отримали тисячу сухпайків.
  • Окремо Німеччина передасть Україні високоточні артилерійські снаряди Vulcano, які можуть знищувати цілі на відстані до 70-80 км. Такі боєприпаси підсилять українські гармати калібру 155 мм.
  • Німеччина передала Україні ще 4 зенітні установки Gepard.
  • Німеччина вирішила передати Україні 16 спеціальних мостових танків, призначених для подолання складних ділянок на місцевості, зокрема водойм.
  • Німецький бундесвер 11 травня розпочав навчання українських військовослужбовців керуванню самохідними артилерійськими установками Panzerhaubitze 2000.

Читайте також

Німеччина дає Україні новітню зброю, якої поки не має навіть Бундестаг — Шольц

Депутати Бундестагу від коаліції підтримують збільшення збройної допомоги Україні — Spiegel

На початок