Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть використати проти України — AP

Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть використати проти України — AP

Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть використати проти України — AP
. Іранський БПЛА Shahed-129. Фото: Associated Press

Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть бути використані у війні проти України, попри те, що США попередили Тегеран — не відправляти їх.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на представників західних розвідок.

"Не зрозуміло, чи почала Росія використовувати безпілотники проти українських цілей, але безпілотники, схоже, працюють та готові до використання", — заявили журналістам офіційні особи, які говорили на умовах анонімності.

Повідомлення про постачання безпілотників — це ознака більш тісної військової співпраці між давніми союзниками, зазначає видання.

У політичних колах про це говорять на тлі поточних перемовин США та Ірану щодо відновлення виконання Іраном ядерної угоди 2015 року, з якої США вийшли у 2018 році. Ідея полягає у пом’якшенні санкцій проти Ірану в обмін на обмеження його ядреної програми.

Водночас противники повернення до Угоди вважають, що скасування санкцій проти Тегерана може дозволити РФ посилити військові дії в Україні та обійти свої санкції, переправляючи нафту та інші ресурси через Іран, — пише АР.

Російські військовослужбовці пройшли тренінг в Ірані в рамках угоди про передачу Москві іранських безпілотників. Про це 11 серпня повідомив заступник офіційного представника Держдепартаменту США Ведант Патель.

Що відомо

  • 12 липня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Іран має намір продати Росії сотні безпілотників, які вона зможе використовувати у війні проти України.
  • Представник Держдепу Нед Прайс заявив, що США запровадять нові санкції проти Ірану, якщо Тегеран передасть російській армії свої безпілотники.
  • The Washington Post із посиланням на власні джерела повідомила, що Росія планує застосувати іранський супутник-шпигун, який вона має запустити 9 серпня, у власних інтересах проти України. У Космічному агентстві Ірану заявили, що Росія не матиме можливості отримувати дані з їхнього супутника.

Читайте також

"Треба розглядати Іран як партнера" — посол України в Тегерані про візит Путіна, іранські безпілотники та пальне

На початок