Коронавірус, тести, ПЛР: історії трьох рівнян

Коронавірус, тести, ПЛР: історії трьох рівнян

Коронавірус, тести, ПЛР: історії трьох рівнян
.

Щодня коло людей, які є контактними із тими, в кого підтвердили коронавірус, збільшується. І певний час така динаміка – невідворотна, коли настане піковий період – поки що сказати не може ніхто. Суспільне запитувало про це сьогодні очільника медицини Рівненщини Олега Вівсянника, він сказав, що спрогнозувти це – важко.

Світова практика показує: чим більше тестують – тим більше коронавірус і виявляють. В Україні теж тестують, але поки не так, як цього хотілося б. Про це не прийнято говорити відкрито, але із напливом підозр лабораторії навряд впораються, бо їх уже занадто багато. Ми пропонуємо вам кілька історій про тих, хто тестується і як тестується. Історії ці – відрізняються.

Історія №1

Учора анонімний телеграм-канал розповсюдив інформацію про те, що у першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна підтвердили коронавірус. Спершу посадовець назвав це брудним фейком та повідомив, що швидкий тест не підтвердив COVID-19. Однак зранку написав, що ПЛР дослідження показало інше – коронавірус в організмі є.

Ми спостерігали у соцмережах, що частина користувачів не зрозуміла, чому посадовцю при від'ємному швидкому тесті провели ПЛР. Питання поставили на щоденному брифінгу, який проводять в ОДА. Ось як ситуацію пояснив заступник голови адміністрації Ігор Тимошенко.

– Востаннє Сергій Подолін був у понеділок на робочому місці. Відсутність була пов’язана з тим, що у нього було погане самопочуття... Наскільки я знаю, й сам Сергій Подолін коментував, там були певні сумніви стосовно швидкого тесту, і тому було зроблено ПЛР-тест.

Ігор Тимошенко зазначив, що коло контактів Сергія Подоліна становить орієнтовно чотири десятка людей і їм уже проводять тестування. У пресслужбі адміністрації нам уточнили, що йдеться про ПЛР дослідження.

Історія №2

На умовах анонімності ми поспілкувались із рівнянином, який входить у коло контактів з інфікованою раніше жінкою.

Чоловік розповів, що після того, як дізнався про контакт із носійкою вірусу, пішов на самоізоляцію, а від лікарів отримав дзвінок про те, що йому мають зробити ПЛР-тест. Однак, у той же день перетелефонували і сказали, що таке тестування робити поки що не будуть. Пояснили, що, по-перше, зараз велике навантаження по кількості контактних осіб, а у випадку із героєм нашої історії – його перевірка відкладається через відсутність будь-яких симптомів (жодних симптомів він і справді не має).

Рівнянин за кілька днів передзвонив до сімейної лікарки і запитав, чи може перевіритись на коронавірус, якщо має бажання зробити це за гроші. Ми не будемо розкривати особи цієї лікарки, лише подамо, як вона описала ситуацію в Рівному, маючи безпосередній стосунок до галузі:

– Купити і зробити експрес-тест можна самому без проблем, там є інструкція. Але швидкий тест – це тест на наявність антитіл, а контактним треба робити ПЛР, який покаже, чи є в людині вірус. ПЛР – це мазок із носа, самому його не зробиш. А лабораторний центр зараз дуже навантажений. Є люди, які мають температуру високу вдома, в лікарню їх поки не взяли. Поки вони не задихаються – сидять вдома. От таким людям треба в першу чергу робити. У твоєму випадку – не переживай, саме основне – його легко і непомітно перенести, все одно ж зарадити не можна. Може на допомогу лабораторному центру ще хтось прийде… Я думаю, що у вівторок буде ще більший наплив і щось вони вирішать за ці дні. У нас дуже багато направлень пацієнтам і не зроблені тести. Є вагітні, теж треба зробити,сказала лікарка.

Історія №3

Кілька днів тому Суспільне, як і інші ЗМІ, публікували коментар міського голови Рівного про те, що перед Великоднем він планує пройти тест на коронавірус, аби розуміти, чи зможе відвідати маму, які зараз пішов 89-й рік. Ми також помітили, що ця інформація у коментарях викликала дискусію щодо того, що одним буцімто тести зробити легко, іншим – ні.

Ми запитали Володимира Хомка, як це відбуватиметься у його випадку:

– Я цей тест собі запланував давно, бо в мене колосальна кількість щоденних контактів. Хоч я і дотримуюсь карантинних норм, руки дезінфікую, але переживаю, що десь можу помилитись. Бачте, декілька моїх колег в ОДА і РДА захворіли і не відчували цього. Тому я собі цей тест запланував давно. Якщо я взнаю, що я хворий, то я ізолююсь і нікого не буду заражати. Ми обмежили кількість людей у виконкомі, тут до десятка людей всього. Треба періодично проводити тест, пройде днів 20 – як цивілізована людина я знову буду робити тест. Я домовився його зробити, але як воно буде – ще не знаю.

Я завтра у 8 ранку буду в лікарні і вже тоді буду знати, що і як. Зробити тест – це моє особисте бажання як цивілізованої людини. Я водія відправив у відпустку, секретаря відправив, бо ми всі віку немолодого і не дай Бог щось станеться. Я не бачу проблеми сьогодні у тому, щоб зробити тест. Чи комусь відмовили? Якщо ви відчуваєте недугу – то є сімейний лікар, який зразу дасть направлення. Якщо задовольнити свою цікавість – будь ласка, можна купити тести і зробити. Я не бачу проблеми. Я – не купував, завтра лікарі мені порекомендують і я завтра буду знати, що й до чого, – розповів мер Рівного.

Довідково

Учора на брифінгу начальник обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник розповів, що у області наразі є ресурс провести трохи більше 15-ти тисяч ПЛР-досліджень. Якщо ситуація буде рухатись принаймні у такому темпі, як зараз, то цього може вистачити орієнтовно на місяць, – сказав посадовець.

Станом на вечір четверга, 16 квітня, на Рівненщині коронавірус підтвердили у 240 людей. 8 випадків – летальні.

Ще 23 людини із коронавірусом додалось на Рівненщині від ранку. За інформацією голови ОДА Віталія Коваля, наразі є 240 лабораторно підтверджених випадків.

Нові випадки

– 11 жителів м.Рівне;

– 3 з м. Дубно та 1 з Дубенського району (с.Рачин);

– 3 з Рівненського району (села Забороль, Городище, Біла Криниця);

– 4 з м.Здолбунів;

– 1 з Березнівського району (с.Богуші).

Як повідомив голова РОДА Віталій Коваль у щоденному звіті, вік хворих від 12 до 80 років.

Сьогодні померла 84-річна жінка з села Зозів Рівненського р-ну. Це восьма смерть від коронавірусу в області. Наразі на перевірці в Рівненському обласному лабораторному центрі 218 зразків. З початку пандемії обстежено 783 людини методом ПЛР-тестування.

Головлікар не мовчить

Щодо ситуації з тестуваннями на коронавірус пізно увечері сьогодні також на своїй сторінці у Facebook висловився головлікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк. Цей заклад першим стикнувся зі спалахом інфекції як серед пацієнтів, так і серед медпрацівників.

"Не повірите, вже добу чекаю офіційних результатів по наших результатах ПЛР, яких і досі немає. Зідзвонившись з лаб центрами, отримав інформацію, що на сьогоднішній день лабораторії не встигають обробляти таку кількість матеріалів, яка "навалилася" з усіх регіонів області. І в мене знов виникає запитання, ну чому не можна відкрити подібний лаб центр на базі Сарненської міжрайонної СНІД лабораторії. Особисто для мене це велике питання.... Знаєте, друзі, а це ще не закінчення епідемії. І це питання потрібно вирішувати, і чим швидше, тим позитивніший буде кінцевий переможний результат", – написав Василь Іванюк.

На початок