Чому чернігівські суди закривають провадження за порушення правил карантину

Чому чернігівські суди закривають провадження за порушення правил карантину

Чому чернігівські суди закривають провадження за порушення правил карантину
. оригінал

Більшу частину адміністративних проваджень за порушення правил карантину у Чернігові закрили. Причина – відсутність складу правопорушення. Таку інформацію нам надали в Деснянському та Новозаводському районних судах. Нині вони розглянули загалом 13 справ, в одному випадку наклали штраф – 17 тисяч гривень. Чому суди закривають провадження про порушення правил карантину, читайте далі.

Немає пояснень свідків та фотовіксації. Так адвокат Володимир Лопатка пояснив, чому найчастіше розвалюються справи про порушення правил карантину у судах.

«Я в ступорі, я ночами не сплю.»

Так відреагувала чернігівка Ганна Сливко на складений на неї протокол. Поліція притягнула її до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину. Ганна приватна підприємиця. Займається торгівлею 28 років.

20 березня Ганна приїхала в село Пакуль, Чернігівського району.

«Ми їздимо по селам, де одні тільки бабусі. «Дай, дітонько, у борг... Запиши на олівець…» Буває їдеш і на солярку грошей не заробиш. Половину розложили, половина у ящиках, дивлюсь під’їжджає поліція. Взяли у мене документи, я ж не знала – ні! Так хоч попередження зробіть, ніхто попередження жодного разу не давав», - розповідає Ганна Сливко.

Працівники поліції склали на жінку протокол. 15 квітня Ганна отримала повістку до суду. Каже, розгляд справи призначений на 15 травня.

20 березня іншу приватну підприємицю, що торгувала квітами у Чернігові, теж притягнули до адміністративної відповідальності.

«Особа вийшла на торгову точку для того щоб прибрати товар, тому що постанова кабміну була винесена також 20 березня. До неї підійшли працівник поліції, почав складати протокол», - розповідає адвокат підприємиці Єгор Захаров

Розгляд справи відбувався у Новозоводському райсуді. На жінку наклали штраф у 17 000 гривень.

«Суд не взяв до уваги жодних пояснень. Не було жодних доказів, готується апеляційна скарга», - каже адвокат.

З початку карантинних обмежень поліція області склала 135 протоколів, каже речниця поліції області Юлія Ковтун.

«Є випадки, коли поліція складає протоколи на продавців однієї групи товарів, що потрапили під заборону з однаковою доказовою базою, але 2 різні суди приймають протилежні рішення», - каже Юлія Ковтун.

Ми надіслали інформаційні запити у два чернігівські районні суди. І з’ясували: від початку карантину і до сьогодні Новозаводський райсуд отримав на розгляд 26 адміністративних протоколів, Деснянський – 22. Це стосується порушення тих чи інших правил карантину. Новозаводський суд встиг розглянути 6 справ. В одному випадку наклали стягнення – 17 тисяч гривень, 4 протоколи повернули на доопрацювання, 1 провадження закрили за відсутністю складу правопорушення.

Загалом серед протоколів, які зараз чекають розгляду у Новозаводському суді, більша частина, а це 13 складені на торговців та перукарів, 4 – на пішоходів, які без маски перебували у громадських місцях та 1 – на водія за порушення правил перевезення пасажирів.

У Деснянському райсуді розглянули 7 протоколів цієї категорії. В результаті закрили 6 проваджень за відсутністю складу адміністративного правопорушення, 1-му громадянину винесли усне зауваження, штрафів не накладали.

Деснянський райсуд також отримав найбільше протоколів на підприємців та суб’єктів побутового обслуговування – 14 із 22-ох, 4 протоколи на громадян за перебування на вулиці без документів, 2 – на водіїв автобусів, іще 2 за відвідування парків та зон відпочинку.

Адвокат Володимир Лопатка моніторить та аналізує усі справи, що пов’язані із порушенням правил карантину. За його словами поліція переважно складає протоколи на підприємців. Утім частину з них суд повертає через помилки в оформленні матеріалів або ж закриває провадження через 3 основні причини, каже Володимир. Перша з них – відсутність доказів.

«Немає пояснень свідків, немає фото фіксації. Також є така причина, як складання протоколу на працівника, наприклад, а не на фізичну особу підприємця, яка безпосередньо здійснює діяльність. Третя - складання протоколів на осіб, які не здійснювали правопорушень, оскільки здійснюють торгівлю продуктами, які дозволені, в нашій області – насіння та садівний матеріал.»

Володимир радить обов’язково читати протокол та підписувати його.

«Але вказувати відповідно причину, що ви не згодні з ним і вказувати чому саме, тому що просто відмовитися не підписати - це не найкращий вихід.»

На початок