У Сумах на дезінфекцію вулиць мають виділити 2,5 млн гривень

У Сумах на дезінфекцію вулиць мають виділити 2,5 млн гривень

У Сумах на дезінфекцію вулиць мають виділити 2,5 млн гривень
.

Дезінфекція вулиць міст Сумщини, як боротьба з коронавірусом. Чим обробляють дороги та тротуари, дізнавались журналісти Суспільного.

Міський голова Шостки Микола Нога склад розчину та вартість не розкрив.Шостка – перше місто в області, яке почало дезінфікувати вулиці. Техніка там виїхала у рейси 22 березня. Миють речовиною з вмістом хлорки.

"Спеціальний дезінфікуючий розчин, який готується нашими фахівцями, і розходи не такі великі в порівняні з тим, якщо хоч одна людина захворіє. Є такий препарат, як «Білизна», до складу якого входять знезаражуючі. Якщо будемо чистою водою мити, то сенсу ніякого, бо коронавірус у вологому середовищі живе іще краще, ніж у сухому. Такий підхід був у китайців. По телебаченню ми бачили, вони мили і дороги, і тротуари, сходинкові клітки і так далі. По цій схемі працюємо, тому що їм вдалося, в якійсь мірі, приборкати цю інфекційну захворюваність", - розповів міський голова Шостки Микола Нога.

Тоді саме, 22 березня, у Фейсбуці на сторінці «SUMY24» з посиланням на видання «Данкор», користувачі почали обговорювати шосткинську ініціативу. Серед тих, хто висловився – і директор. КП «Шляхрембуд» Олександр Вегера. Він тоді, написав таке: "Якщо хтось реальну боротьбу з вірусом перетворює в «дурний піар», то ні Лисенко (я думаю), ні я цього робити не будемо…У п’ятницю спілкувався з виробниками засобів дезінфекції, жодна фірма в Україні не узяла концентрат для дезінфекції доріг…Наведу приклад: вартість літра концентрату – 240 грн. Для обробки приміщень розводиться у співвідношенні 1:10. Припускаємо, на дороги розводимо 1:20. З одного куба, вартістю 240 тис грн., отримуємо 20м³ дезінфектора… а тепер порахуйте, у що це обійдеться місту – 10 млн не зрозуміло для чого виконаної роботи".

У Сумах 6 квітня вперше техніка з дезрозчином з’явилась на вулицях. Машини комунального підприємства «Шляхрембуд» - того самого, директор якого критикував дії шосткинських комунальників. Відео цього розмістив на своїй сторінці у фейсбуці Сумський міський голова Олександр Лисенко і розповів, як дезінфікують:

"Сьогодні вони працюють у нас на проспекті Шевченка, ось як це відбувається: дезрозчином, рухаються машини і проводять дезінфекцію вулиць. Так ми будемо працювати по всіх вулицях".

На сайті Сумської міськради 13 квітня з’явилось повідомлення – де і коли оброблятимуть вулиці. За планом, найперші ті, де зафіксували спалах інфекції, або там, де проживають мешканці, котрі контактували з хворими на COVID-19. Чому директор КП «Шляхрембуд» Олександр Вегера змінив свою думку про дезінфекцію вулиць, розповів телефоном:

"Я не критикував, я сказав, що це буде навіть гірше, ніж було до цього, тому що уся інфекція або шкідливі речовини потраплять саме на тротуар. Змивав з проїжджої частини на тротуар і змивав так, як стояли форсунки, - в бік житлової забудови, будинків, що підходять до проїжджої частини, до тротуарів. З тротуару його не можливо звичайною водою, його можна вбити лише якимись антисептиками. А ми застосовуємо дезінфікуючі речовини. Ми купляли у «Водоканала», який нам винен, а він дезінфікує цією речовиною стоки, які скидає. І консультувались, є такий «Дніпроазот», в них вартість така, за якою нам відпустив «Водоканал» ".

На дезінфекцію сумських вулиць має піти майже 2,5 млн гривень коштів платників податків. Із них півтора мільйони проголосовані рішенням депутатів 31 березня, і 900 тис грн - у плані, їх 15 квітня рекомендував виділити виконавчий комітет.

На запитання про ціну і склад дезінфікуючої речовини, Олександр Вегера не відповів. Відомо, що купили засіб у КП «Міськводоканал». Журналісти Суспільного направили запит до цього комунального підприємства.

Автор - Ігор Стрельцов

На початок