"Херсон — це Україна": з такими гаслами місцеві жителі протистояли військовим РФ з перших днів в окупації

"Херсон — це Україна": з такими гаслами місцеві жителі протистояли військовим РФ з перших днів в окупації

"Херсон — це Україна": з такими гаслами місцеві жителі протистояли військовим РФ з перших днів в окупації
. Люди з українськими прапорами йдуть до вантажівок російської армії під час мітингу проти російської окупації в Херсоні, 20 березня 2022 р.Фото: AP/Олександр Чорний

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Херсонщина опинилась в окупації. Не дивлячись на небезпеку, місцеві жителі виходили на мітинги з прапорами, тепер розвішують стрічки по місту та області.

Поліцейський Владислав Пастухов став символом спротиву херсонців окупаційній владі. Він з прапором України вистрибнув на російський БТР. Сталося це на одній з березневих акцій.

"Люди били по броні та намагалися зупинити її. Коли повз мене проїжджав БРТ, я заліз на нього, підняв прапор, який був зі мною. Це саме той прапор, який зберігався в нашому управлінні. Я почав їм махати. Люди, які були поруч, в той момент трохи перелякалися, бо техніка їхала повз натовп", - розповів поліціянт.

протести
Фото: скрін з відео Нацполіції

Мітинги, на яких херсонці в очі говорили російським військовим, щоб вони йшли геть, згадує і голова Благодійного фонду "Support Kherson" Нісар Ахмад. Саме він організував виробництво синьо-жовтих стрічок, якими прикрашали вулиці Херсона та інших територіальних громад області. Їх розвішували потайки, ризикуючи життям.

"Я знаю точно, що кожна людина, яка вішає цю стрічку доводить всьому світу та всій Україні, що ми не скоримось перед ворогом. Це не просто стрічка, а символ незламності духу херсонців", - розказує Нісар Ахмад.

протести
Фото: Нісар Ахмад

Акції протесту відбувалися й у Каховці. Одна з їх організаторок – Галина Захарченко довго переховувалась від російських військових. Жінка говорить - найбільше запам’ятався перший мітинг, коли у небо запустили прапор України, а один із хлопців виліз на дах будинку культури та розмахував стягом.

"Все це робилося експромтом – ніхто нічого не планував. Тоді на мітинг вийшло близько трьох тисяч людей. Ми були вражені такою кількістю людей з прапорами", - каже жінка.

протести
Фото: Каховська територіальна громада

Те, що відбувалося в Херсоні в перші дні війни і як проявили себе херсонці – неодмінно увійде до історії України – говорить режисер Херсонського обласного музично – драматичного театру Сергій Павлюк.

"Херсон – це Україна і херсонці – це українці, неймовірні, потужні, які надалі боронять своє місто, не йдуть на колаборацію, які на жаль уже протягом 6 місяців окуповані й тримаються. З такими людьми в Херсоні, Маріуполі, Харкові, Миколаєві, в Одесі ми переможемо, ми обов’язково переможемо", - каже Сергій Павлюк.

Читайте також:

  • Пів року окупації: як живе Херсонщина після вторгнення Росії в Україну
  • Залякування, арешти, катування: за пів року на Херсонщині військові РФ викрали 578 людей
  • Близько 400 світлин з мітингів в окупації зробив херсонський фотокореспондент

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок