Коронавірус на митниці, Вівсянник – вже начальник: головне із брифінгу в Рівному

Коронавірус на митниці, Вівсянник – вже начальник: головне із брифінгу в Рівному

Коронавірус на митниці, Вівсянник – вже начальник: головне із брифінгу в Рівному
.

У Рівному коронавірус підтвердили у двох митників, в обласній лікарні COVID-19 підтвердили вже у 42-х медпрацівників, а громадяни, які повертаються на Рівненщину з-за кордону, не хочуть їхати на двотижневу обсервацію. Про це стало відомо сьогодні під час онлайн-брифінгу у Рівненській ОДА.

Його учасниками були заступники голови обладміністрації Ігор Тимошенко й Сергій Гемберг, а також начальник управління охорони здоров'я області Олег Вівсянник. Суспільне традиційно пропонує тезово дізнатись про основне.

Ситуація в обласній лікарні

Коронавірус діагностували у 42-х медпрацівників обласної лікарні, 13 з них – лікарі. РОКЛ в період карантину надає високоспеціалізовану допомогу населенню області виключно за спеціальностями, які не дублюються в інших закладах. Щодня туди звертається понад двісті пацієнтів, відтак, прогнозує начальник управління охорони здоров'я області Олег Вівсянник, буде важко визначити першоджерело зараження медиків. Тож нульового пацієнта поки не встановили.

Обсервація після повернення з-за кордону

На обсервації в області зараз перебуває усього дві людини, їх поселили в рівненському хостелі. В 16-ти інших місцях для обсервації немає жодної людини.

Щоб людина потрапила на обсервацію, вона повинна заповнити інформовану добровільну згоду. На жаль, далеко не всі погоджуються підписувати інформовану згоду, але переважна більшість пише згоду на самоізоляцію. Таких в області 4400 осіб, які – під наглядом, на контролі Нацполіції, в органів місцевого самоврядування. Якщо є порушення умов самоізоляції, Нацполіція має право застосовувати адмінстягнення в тому розмірі, які передбачені для інших порушень, це від 17 до 34 тисяч гривень.

COVID-19 на митниці

Коронавірус у двох працівників митної служби підтвердило ПЛР-тестування. Спеціалісти провели дезінфекцію приміщення посту митниці на вулиці Млинівській. Зараз встановлюють коло контактних осіб та здійснюють інші заходи згідно процедури, – розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

ЗІЗ пішли на "первинку"

Вперше сьогодні в області почали розподіляти допомогу між закладами первинної ланки медицини області. Це і гуманітарна допомога, і частина захисних костюмів, закуплених за державні кошти. Кожен заклад первинної допомоги отримав по 10 захисних костюмів, 5 захисних окулярів, 40 масок, кілька сотень рукавичок.

Засоби захисту та медобладнання найчастіше передають благодійники, які допомагають в боротьбі з коронавірусом в області. Компанія-виробник планує передати медикам області оздоровчий чай, вітамінізовані напої. Їх отримати планують найближчим часом, – сказав Ігор Тимошенко.

Комерційне тестування на коронавірус

Механізм комерційного експрес-тестування опрацьовується. Швидкі тести в аптеках є, але їх потрібно робити під наглядом медиків, – сказав Ігор Тимошенко. Можливо, невдовзі з’явитися можливість проводити за власні кошти і точні ПЛР-тестування, каже заступник голови ОДА Тимошенко і додає, що в МОЗ напрацьовують механізм, щоб це могли робити приватні лабораторії. Рішення, яке б визначало, які це саме лабораторії й яким чином вони можуть тестувати людей, поки немає.

Вівсянник – вже начальник

Олег Вівсянник, який після звільнення Юрія Осіпчука з посади очільника облуправління охорони здоров'я три тижні був у статусі в.о., офіційно призначений начальником управління. Розпорядження очільник області Віталій Коваль підписав учора, 15 квітня.

Релігія і Великдень

На Великдень церкви будуть зачинені, але служби відбуватимуться й транслюватимуться онлайн. Про домовленості із представниками конфесій сказав заступник голови ОДА Сергій Гемберг. Пасхальні кошики у Рівному почнуть освячувати з 09:00 ранку суботи, про це Суспільне вже повідомляло.

Великодні обмеження

Від 13-ї години суботи, 18 квітня в області діятиме особливий режим пересування на вулиці. Людей просять заздалегідь купити ліки й продукти і до 21 квітня не виходити з дому. Рішення прийняла обласна комісія з питань ТЕБ та НС на виконання доручення прем’єра ще учора. Як саме впроваджуватимуться обмеження на Великдень, розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко:

– Прийнято рішення обласною ТЕБ та НС і на рівні держави: на Великодні свята – з 13:00 18 квітня по 06:00 годину 21 квітня суттєво обмежити перебування громадян в громадських місцях, на вулиці. Тобто, будуть посилено здійснюватися патрулювання силами Нацполіції та Нацгвардії на предмет дотримання громадянами законодавства, карантинних умов. Діятимуть всі інші елементи, які будуть обмежувати пересування громадян. Все, що буде стосуватись конкретних закладів і об’єктів, будемо доводити до відома. Зараз ми напрацьовуємо алгоритм дій.

Через введення режиму максимального обмеження пересування на вулиці, людей просять не виходити з дому і купити продукти й ліки заздалегідь, йдеться на сайті обласної адміністрації.

Що відомо:

В РОДА розповіли, як може вплинути на роботу COVID-19 у першого заступника

У поліції Рівненщини підтвердили COVID-19 у слідчого

Як рівненський "Електронік" готується до прийому на обсервацію

Уряд знову відтермінував весняний призов

Мер Рівного вирішив зробити тест на коронавірус

Інфіковані посадовці: очільники Рокитнівщини розповіли, як почуваються

МОН пропонує не проводити випускні та останні дзвоники цьогоріч

На початок