"Найближчим часом буде зростання захворюваності" – лікарка-епідеміолог про поширення COVID-19 на Сумщині

"Найближчим часом буде зростання захворюваності" – лікарка-епідеміолог про поширення COVID-19 на Сумщині

"Найближчим часом буде зростання захворюваності" – лікарка-епідеміолог про поширення COVID-19 на Сумщині
. Суспільне Суми

З 8 по 14 серпня в Сумській області підтверджено 427 нових випадків COVID-19, а тижнем раніше – 239. Захворюваність буде рости, стверджує Галина Зайцева, лікарка-епідеміолог ДУ "Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України". Зокрема, через міграційні процеси та нові лінії "Омікрону". Про поширення коронавірусу на Сумщині, а також рівень захворюваності й летальності серед вакцинованих і невакцинованих – в матеріалі Суспільного.

- Протягом останнього тижня захворюваність зросла на територіях 21 громади Сумщини. Загалом, ситуація очікувана. Зростання йде не лише в Сумській області, або не лише в Україні. Воно йде по всьому світу. ВООЗ зараз заявляє, що найбільше ураженою COVID-19 є Європа. За останні 1,5 місяця захворюваність там збільшилась втричі, а кількість госпіталізацій – вдвічі. Одним з критеріїв, який впливає на збільшення кількості захворілих, є міграція населення. Найближчим часом ми будемо мати зростання захворюваності і у нас на Сумщині.

- Чому склалася така ситуація?

- Новий штам не виявлено, але зараз ми говоримо про нові лінії "Омікрону". Поява нового збудника викликає підйом захворюваності. Ці збудники мають інші властивості, і вони можуть викликати захворювання, навіть у тих людей, які раніше хворіли.

На Сумщині з початку серпня ми спостерігаємо зростання захворюваності, причому, дуже швидкими темпами. Кожного тижня кількість захворілих збільшується вдвічі. Якщо на початку літа це було до 50 випадків за тиждень, то вже на початку серпня ми мали 150, потім 250, зараз – понад 400. Якщо такі темпи збережуться, то ми дуже швидко увійдемо у небезпечну ситуацію, подібну тій, яка була минулого підйому. На Сумщині ми спостерігаємо збільшення періоду між підйомами захворюваності. Одним із факторів, який на це вплинув, стала війна. Населення було зайняте іншими проблемами, думаючи, як вберегти своє життя, фактор звернення до лікарів був меншим – не всі, хто захворів, зверталися до лікаря.

- Які показники Сумщини з захворюваності, у порівнянні з іншими областями?

- Для Сумщини характерно, що рівень захворюваності майже завжди (і зараз також) вищий, ніж в цілому по Україні. А, якщо порівнювати з іншими областями, то за минулий тиждень лише в Закарпатській і Чернівецькій областях кількість захворілих була більшою, ніж в Сумській. І це ті області, де кількість населення не настільки велика.

Причин тут може бути декілька. Одна основна причина – позитивна, вона характеризує стан медицини у нас. У нас зараз в лікарнях COVID-19 діагностується швидкими тестами, а Центр контролю захворювань, вірусологічна лабораторія діагностує полімеразною ланцюговою реакцією. Тобто, є різні види досліджень і доступність до них. А чим більша можливість дослідити і встановити діагноз, тим більша кількість виявлених хворих. Це добре, тому що кожен виявлений випадок – це вчасно проведені заходи не тільки для цієї людини в плані лікування, а й в плані контактних осіб.

Інший фактор – негативний. Ми ігноруємо соціальне дистанціювання, маски. Захворів – сиди вдома.

Зараз в області нерівномірне поширення інфекції. Ми могли б сказати, що половина громад – ті, де ведуться бойові дії. Там кількість населення вже не та, немає такого доступу до медичного обслуговування і фактор звернення менший. Але, якщо подивитися в розрізі районів, ситуація дуже відрізняється. В Охтирському і Шосткинському районі кількість виявлених хворих – найменша, за тиждень 30-40 випадків. Найбільша кількість хворих у Роменському, Сумському районах. Якщо виключити Суми, бо там проживає більша кількість людей, то в Роменському районі за тиждень захворіли понад 100 людей. Цікаво, що ураження у районах також нерівномірне. Є такі населені пункти, села у громадах, де по 10-12 випадків за тиждень зареєстровано. Це і є таким опосередкованим свідченням того, що саме в ці населені пункти потрапив новий збудник. Щодо ситуації на Сумщині, то суттєвих змін у перебігу захворювання не відбулося.

- Про які тенденції поширення коронавірусу можемо говорити?

- Більша частина усіх захворілих на Сумщині – люди 50+, але говорити однозначно про те, що це якась тенденція, поки що зарано. Наразі, інфекція протікає не так тяжко і частина молодих людей може просто не звертатись. Зростання захворюваності, протягом останнього тижня, відбулося у всіх вікових групах, за виключенням дітей до 6 років. Але у віці 50+ інтенсивність захворювання є вдвічі більшою, ніж серед людей до 50 років.

- Ви сказали про недотримання певних заходів безпеки. Тобто, потрібно повертати масковий режим?

- Необхідності вводити масковий режим немає. Маски повинні носити хворі і ті, хто з ними контактували. Вакцинація – один з найдієвіших факторів попередження. Вакцинація на Сумщині впливає, як на рівень захворюваності, так і на рівень летальності. За нашими спостереженнями, протягом всього періоду вакцинації той, хто був вакцинований, в чотири рази мав менший ризик захворіти, ніж невакцинований. А, якщо говорити про летальність, то тут взагалі разюча ситуація. На території області можемо говорити, що ймовірність померти від COVID-19 у вакцинованого у 16 разів менша, ніж у невакцинованого. Друга бустерна доза рекомендована не для всього населення, а тільки особам, які старші 60 років, і тим, хто має важкі захворювання.

Авторка – Валентина Москвіна

Що відомо

  • З 8 по 14 серпня у Конотопській та Путивльській громадах зафіксовано два летальних випадки внаслідок COVID-19. З 1 по 7 серпня зафіксований один летальний випадок — в Есманьській громаді Шосткинського району.
  • У 12 прикарпатців виявили підвид штаму коронавірусу "Омікрон" – BA.2.
  • Кількість хворих на коронавірус у Житомирі зростає – новий штам "Centaurus" або "Кентавр" є агресивнішим.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок