Закінчився термін дії COVID-сертифіката: що робити та куди звертатися

Закінчився термін дії COVID-сертифіката: що робити та куди звертатися

Закінчився термін дії COVID-сертифіката: що робити та куди звертатися
. tmcinfo.com.ua

В Україні продовжує погіршуватися епідситуація: збільшується кількість хворих на COVID-19. В Одесі зокрема шпиталізовано було вже понад 100 людей. Також для багатьох актуалізувалося питання поновлення сертифіката про щеплення. Суспільне дізнавалося, що робити та куди звертатися у такому випадку.

"Той, хто має дві дози, але закінчився термін дії сертифіката, він йде в найближчий пункт щеплення, ставить бустерну дозу, оновлює застосунок "Дія" і йому приходить ще один сертифікат, який діятиме 270 днів" — пояснила речниця Одеського обласного Центру громадського здоров'я Ганна Лєснікова.

Але наразі бустерну дозу роблять тільки громадянам віком від 18 років. Речниця Центру пояснює, що причина у відсутності нормативних документів, які б дозволяли щепити дітей молодше 18 років третьою дозою.

Також пояснила Ганна Лєснікова й те, яким буде алгоритм дій людей, в яких сплине термін дії й сертифіката про бустерну дозу:

"Зараз ми розпочали, згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я, вводити так звану другу бустерну дозу. Але наразі ми вводимо її лише групам ризику — це всі люди віком 60+, а також люди з імуносупресію та хронічними захворюваннями. Технічно, як це буде відбиватися та впливати на термін дії сертифіката поки інформації немає. Але скоріше за все, коли вже ця бустерна доза буде дозволена всім, то термін дії сертифіката також буде подовжуватися".

За даними ЦГЗ, нині збільшується кількість осіб, які йдуть на первинну вакцинацію. Зокрема, протягом останнього місця цей показник зріс вдвічі.

Для того, аби вакцинуватися від коронавірусу, зокрема й бустерною дозою, потрібно звернутися в пункти щеплення, які розташовані в центрах первинної медико-санітарної допомоги. Перелік пунктів шукайте тут.

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок