У Туреччині оголосили про початок військової операції у Сирії

У Туреччині оголосили про початок військової операції у Сирії

У Туреччині оголосили про початок військової операції у Сирії
. Бойовий літак турецьких ВПС. Фото: Associated Press

У ніч на середу, 17 серпня, у прикордонних із Сирією районах Туреччини місцеві жителі почули оголошення про початок турецької військової операції у сусідній країні.

Про це повідомляє видання Duvar.

Оголошення прозвучало з мечетей регіону Газіантеп. "Героїчна турецька армія незабаром проведе операцію проти "Робітничої партії Курдистану". Ніхто не повинен переживати, всі залишайтеся вдома, будьте обережні", — йшлося у повідомленні.

Губернатор Газіантепа Давут Гюль заявив, що жодної надзвичайної ситуації в регіоні немає, а стосовно держслужбовців, які запустили це оголошення, розпочато розслідування.

Напередодні, 16 серпня, видання The New Arab повідомило, що Туреччина завдала авіаудару по прикордонному посту Сирії.

Також у соціальних мережах з'явилися фото та відео руху колон турецької військової техніки. У публікаціях стверджується, що дві колони увійшли не територію Сирії.

За даними Сирійської обсерваторії з прав людини, в результаті турецького авіаудару загинули близько 10 людей. Правозахисники зазначають, що кількість жертв авіаудару може зрости.

Що відомо

  • 1 червня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що армія Туреччини розпочала операцію зі "звільнення від терористів" сирійських міст Таль Ріфат і Манбідж.
  • Із 2016 року Туреччина провела чотири операції на півночі Сирії, захопивши сотні кілометрів територій та просунувшись приблизно на 30 кілометрів углиб країни. Основною ціллю турецької армії залишаються курдські підрозділи YPG. Підтримуючи протиборчі сторони у війні в Сирії, Туреччина координувала свої військові операції з Росією.
  • Операції Туреччини у Сирії зазнали критики з боку її союзників по НАТО, зокрема Сполучених Штатів. Деякі з них ввели ембарго на постачання зброї Анкарі. Вашингтон висловив стурбованість будь-яким новим наступом на півночі Сирії, заявивши, що це поставить під загрозу американські війська та підірве регіональну стабільність.

На початок