Якщо не стане газу: на що здатні котельні Рівного на щепі й пелетах. Пояснює керівник теплоенерго

Якщо не стане газу: на що здатні котельні Рівного на щепі й пелетах. Пояснює керівник теплоенерго

Ексклюзивно
Якщо не стане газу: на що здатні котельні Рівного на щепі й пелетах. Пояснює керівник теплоенерго
. Котельня на вулиці Кулика і Гудачека (колишня Макарова), щепа подається до бункерів автоматично/Фото: Іван Надєїн

Рівнетеплоенерго має 34 котельні у місті, із них 29 працюють виключно на газу, а п’ять використовують альтернативні види палива. Керівник підприємства Олександр Ющук у ексклюзивному інтерв’ю Суспільному розповів, як може розвиватись ситуація у випадку, якщо газу не стане.

Перестороги

Уряд повідомив про плани забезпечити підприємства газом на рівні 90% від минулого року. Це означає, що економія щонайменше 10% — неминуча. Водночас у проходженні прийдешнього опалювального сезону керівник Рівнетеплоенерго бачить певні ризики.

“Газ іде до котелень по трубах. Проблема в тому, що ці труби просто вивести з ладу, як і технологічно вивести з ладу наші котельні. Я особисто найбільше боюсь диверсій, перебоїв з постачанням газу та електроенергії, а також відсутність газу як такого", — каже тепловик.

Він також зазначає, що в країні, яка перебуває у стані війни, можуть виникнути перебої з постачанням газу, електроенергії, води.

"Тоді будуть відбуватись вимушені аварійні технологічні зупинки. У сильний мороз, якщо будинок не утеплений, система опалення може вийти з ладу, може розірвати труби. За скільки годин це станеться — залежить від утеплення будинку та ізоляції труб”, — зазначає керівник Рівнетеплоенерго.

Читайте також: Чи витримають електромережі Рівного опалювальний сезон: пояснюють енергетики, тепловики та управлінці

На що здатні котельні на “альтернативці”

Альтернативне паливо, яке використовують на п’яти котельнях у Рівному — це дров’яна щепа і одна котельня на пелетах.

“Досить великої потужності котелень лише дві — на Соборній та Макарова. Решта — це невеликі об’єкти, які особливої ключової ролі в загальному балансі не відіграють. Але мати паливо, яке завжди доступне і в зоні досяжності — це чудова альтернатива газу, ми можемо бути незалежними не тільки від Росії, а й інших донорів”, — каже Олександр Ющук.

Читайте також: Напередодні опалювального сезону: рівненські спеціалісти дали поради, як обрати техніку для обігріву

Водночас тепловик уточнює: тих потужностей, які запустило підприємство, поки що вистачає виключно на комунальні та державні установи.

”На житлові будинки теж можна, але треба додатково встановлювати потужності. На біду, якщо стане суворо питання з газом, то половину міста ми зможемо прогрівати. Це не буде 18-20 градусів у квартирі, але врятувати систему опалення і не дати людям замерзнути — ці котельні зможуть”, — зазначає директор Рівнетеплоенерго.

Читайте також: Холоди й опалення будинків: за що хвилюються у Рівнетеплоенерго

Могло б бути інакше...

Активно роботу з переходу на альтернативне паливо почали чотири роки тому. Але, зі слів керівника Рівнетеплоенерго, “вперлись в небажання і нерозуміння основної маси депутатів міської ради”.

“Якби тоді депутатський корпус був більш лояльний, то зараз ми б реалізували вже те, що плануємо. Це були б котельні на Князя Володимира, на Будівельників і ми могли б забезпечити 70-80% міста теплом з альтернативки”.

Повне відеоінтерв'ю Олександра Ющука для Суспільне Рівне

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок