"Від рейв-толок до відбудови": як молодь відновлює будинки на Чернігівщині

"Від рейв-толок до відбудови": як молодь відновлює будинки на Чернігівщині

"Від рейв-толок до відбудови": як молодь відновлює будинки на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Учасники молодіжної громадської ініціативи "Repair together" почали відбудову пошкоджених російськими снарядами будинків у селі Лукашівка, що поблизу Чернігова. Це вже друга акція від "Repair together", адже починали вони з масштабних прибирань у селах Іванівської громади, що пережили окупацію. До Дня молоді Суспільне розповідає про мотивацію волонтерів допомагати постраждалим, та відповідальність молоді за майбутнє України.

31-річний киянин Андрій є координатором напрямку будівництва в "Repair together". Останні вісім років він працював у сфері ІТ, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну він звільнився. Тепер разом з іншими представниками молодіжної організації відбудовує зруйновані росіянами будинки.

Андрій, координатор напрямку будівництва
Андрій, координатор напрямку будівництва. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Мені дуже соромно, що я не розумів, що війна почалась не 24 лютого", — каже Андрій.

"Repair together" створили одразу після деблокади Київської та Чернігівської областей. Її учасники починали із масштабних прибирань у Ягідному, Іванівці та Лукашівці. На першу толоку залучили 50 волонтерів, поволі кількість учасників сягнула трьох сотень.

Так проходила рейв-толока у розбомбленому Будинку культури в Ягідному:

"Ми залишилися в Києві з дахом над головою. А люди в селах, величезна кількість людей, залишилась абсолютно без нічого. Загальна ідея в тому, що ми спочатку прибираємо – перший етап, а другий етап – лагодимо ці будинки", — говорить співзасновниця організації Тетяна.
Тетяна, співзасновниця молодіжної організації
Тетяна, співзасновниця молодіжної організації. ФОТО: Суспільне Чернігів

Першим у Лукашівці волонтери почали відбудовувати будинок, у який на другий день окупації, 9 березня, поцілили два російських снаряди.Тоді у пожежі власники втратили усе.

"Ми не можемо усім відбудувати ті будинки, які вони хочуть. У нас є така пропозиція, що ми будуємо кухню та кімнату, щоб людині було де жити як мінімум. Але це дуже особисто з кожною родиною, бо є родини, яким ну явно не вистачить однієї кімнати", — розповів координатор Андрій.

Також волонтери вже почали готувати майданчик до залиття нового фундаменту. Роблять вони це під наглядом професійного будівельника Слави, який у період активних бойових дій евакуйовував жителів Київщини. Тепер долучився до ініціативи виконробом.

"Рознесло все вщент. Тепер треба заново робити: заливати бетоном, ставити «коробку», накривати дах. Усе в короткі строки. Я сподіваюся, що десь за тиждень-два буде хоча б стояти «коробка» накрита дахом", — каже Слава.
Слава, виконроб
Слава, виконроб. ФОТО: Суспільне Чернігів

Загалом команда планує відбудувати 12 зруйнованих будинків. До зими – всюди завершити зовнішні роботи, а під час холодів робити внутрішній ремонт.

"Ми стали набагато сильнішими. Молодь, мені здається, цінує свободу, як ніхто. І зараз, коли почалася повномасштабна війна, у нас цю свободу забрали, намагаються забрати. Звісно, ми відчуваємо силу, щоб боротися за вільне майбутнє", — говорить координатор Андрій.

Після завершення війни, говорять учасники ініціативи, вони мріють створити міжнародну волонтерську організацію, яка б допомагала відновлювати житло в інших країнах, що зазнали руйнацій через катаклізми чи війни.

Як проходить відбудова, дивіться у сюжеті:

Читайте також:

Діджеї, гучна музика і розбір завалів: у Ягідному влаштували рейв-толоку на 200 людей

На початок