На Херсонщині вперше з квітня пролунала повітряна тривога у застосунку

На Херсонщині вперше з квітня пролунала повітряна тривога у застосунку

На Херсонщині вперше з квітня пролунала повітряна тривога у застосунку
. Фото: Adrienn/pexels

11 серпня о 13.17 жителям Херсонської області на мобільні телефони надійшло сповіщення про повітряну тривогу - вперше від 15 квітня. На мапі тривог України Херсонщина також була позначена червоним.

За 4 місяці в окупованому Херсоні людям було незвично почути сигнал попередження про загрозу, розповіла Суспільному херсонка Лариса.

"Сирени на вулиці я так і не почула. Сьогодні близько п’ятої ранку теж увімкнувся сигнал тривоги на телефоні, вибухів у моєму районі чутно не було. Звичайно, я вже забула звук сирени тому спершу було лячно, з іншого боку – треба серйозно подбати про облаштування сховища і зробити запаси води та продуктів", - говорить Лариса.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник говорить - логічно, що Херсонщина знову отримує попередження про загрозу ракетного удару з боку Росії.

"За даними розвідки, коли фіксується, що вийшли на позиції ці ракетні комплекси або вже пуск зафіксований, тоді вмикається система попередження на загрозливому напрямі. Тому Херсон, якщо він у цьому секторі, може бути під загрозою - як від влучання ракети, так і падіння уламків", - розказав Олексій Мельник.

Система вмикання вуличних сирен зараз під контролем окупаційної влади, тому може бути засобом психологічного тиску. Жителі Херсонщини звикли до вибухів, а не звуків сирени, розповів Суспільному заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

"Надходить велика кількість повідомлень, що самі звуки сирени навіть більше лякають, чим звуки вибухів, до яких ми насправді вже звикли. Люди вже чують, коли щось прилетіло, а коли навпаки - військові РФ працюють по Миколаєву або спрацьовує система їх ППО", - каже Юрій Соболевський.

Цієї ночі в Херсоні та Новій Каховці провели чергову серію обшуків і затримань серед мирного населення, говорить Юрій Соболевський.

"Вони постійно намагаються тиснути на населення, проводять велику кількість контррозвідувальних заходів. Шукають осіб, які причетні до руху спротиву, які діють на Херсонщині. Коли вони конкретно за адресою приїжджають, то зрозуміло, що в них була мета це відпрацювати певних людей або за доносом чи за їх оперативною інформацією", - розказав Юрій.

Багато людей не хочуть розповідати про те, що з ними робили, побоюючись повторних арештів, говорить Юрій Соболевський.

Читайте також:

  • Внаслідок обстрілу військовими РФ Нововоронцовки на Херсонщині, є загиблі та поранені
  • 170 день війни: хроніка подій в Херсонській області.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок