У Міжнародній федерації шахів створять групу для "розслідування" питання допуску Росії та Білорусі до змагань

У Міжнародній федерації шахів створять групу для "розслідування" питання допуску Росії та Білорусі до змагань

У Міжнародній федерації шахів створять групу для "розслідування" питання допуску Росії та Білорусі до змагань
. International Chess Federation

Президент FIDE стверджує, що "зайняв жорстку позицію" щодо війни в Україні, проте доручив знову опрацювати питання санкцій проти Росії та Білорусі.

У Міжнародній федерації шахів (FIDE) буде створено робочу групу, яка розгляне питання статусу Росії та Білорусі на міжнародних змаганнях. Про це повідомив президент федерації, росіянин Аркадій Дворковіч, під час конгресу в індійському Ченнаї.

Наразі представники Росії та Білорусі частково усунені від міжнародних змагань з шахів через повномасштабне вторгнення РФ за підтримки Білорусі в Україну. Повний бан вони отримали в командних турнірах, а на решті зберегли право виступати з нейтральним статусом. Також Росію та Білорусь позбавили права на проведення міжнародних змагань, зокрема й шахової Олімпіади, в межах якої цього року й проходив конгрес.

Під час генеральної асамблеї Дворковіча було переобрано на другий президентський термін. Він переміг зі значною перевагою: 157 голосів проти лише 16 в його єдиного суперника, українця Андрія Баришпольця.

Читайте також: Росіянина Дворковіча переобрали на пост президента Міжнародної федерації шахів: його суперником був українець

Дворковіч уперше очолив FIDE в 2018 році. До цього, з 2008 до 2012 років, він був помічником тодішнього президента Росії Дмітрія Мєдвєдєва, а з 2012 до 2018 років – заступником голови уряду РФ, який так само очолював Мєдвєдєв.

Саме за зв'язки Дворковіча з російською владою його критикував Боришполець. "Це ваше портфоліо. Це те, що ви робили впродовж багатьох років, – заявив український кандидат під час асамблеї. – Ви, Аркадію, відповідальні за те, що коїться зараз в Україні, та до становлення російського уряду й російської машини війни".

У своїй промові Дворковіч відповів на ці звинувачення тим, що дійсно "служив людям своєї країни, зокрема шаховій спільноті" та робив це, за його словами, "професійно" та "з гідністю".

"Я зайняв жорстку позицію щодо трагічних подій в Україні, а також підтримав рішення ради FIDE щодо зниження впливу Росії на федерацію. Більш того, коли ми відмовилися від російських партнерів, нам вдалося знайти нових по всьому світу, організувати цю Олімпіаду та забезпечити фінансову стабільність FIDE".

На тому ж конгресі Дворковіч оголосив, що FIDE готує спеціальну групу, що "розслідуватиме всі деталі" щодо санкцій проти Росії та Білорусі, зокрема "правові". Після цього рада розгляне пропозиції групи, пов'язані з допуском цих країн до змагань. Наразі ж федерація дотримуватиметься рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету.

Читайте також: Україна візьме участь у першій за чотири роки шаховій Олімпіаді: склад команд

Як на війну Росії проти України реагують у спорті

На початок