Ринок нерухомості у Чернігові: ціни на вторинне житло впали на третину, а в новобудовах зросли

Ринок нерухомості у Чернігові: ціни на вторинне житло впали на третину, а в новобудовах зросли

Доповнено
Ринок нерухомості у Чернігові: ціни на вторинне житло впали на третину, а в новобудовах зросли
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вартість квартир у Чернігові впала на третину, а в новобудовах зросла на 25%. Ціни будуть продовжувати рости і далі. Про це Суспільному розповів рієлтор Олександр Панасюк.

В центрі міста вартість житла повернулась до цін, які були у лютому 2022 року, далі від центру вартість житла впала на 25-30%.

"Є такі пропозиції дешевше довоєнних десь так на 25-30%. Двокімнатну квартиру, яка раніше коштувала 30-32 тисячі доларів, то зараз можна знайти за пропозицією 22-25 тисяч доларів. Це стосовно невеликих квартир площею до 50 квадратних метрів", — каже Панасюк.

Вартість одного квадратного метра в Чернігові зросте на понад 50%, прогнозує рієлтор. Він пов’язує це зі зростанням курсу валют, підвищенням цін на паливо і будівельні матеріали.

"Найближчим часом ціни можуть зрости на 50-70 % на квадратний метр будівництва. Оскільки виріс курс долара і зросла значно вартість будівельних матеріалів. Це буде відповідати не стільки умовам продажу, скільки умовам постачання матеріалів для будівництва. На сьогоднішній день ціна зросла на 15-20%. Нові будівельні процеси не починаються. Добудовують те, що починали до війни або заморожують будівництво до кінця війни".

Також Панасюк відзначає, що ціна на оренду житла в Чернігові залежить від якості житла і місця розташування. Раніше люди здавали квартири за умови сплати комунальних послуг, зараз такої тенденції вже немає. А вартість житла на оренду повернулася до цін, які були до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте також:

У Чернігові починають ремонтувати 17-поверхівку на Чорновола, яку розбомбили росіяни

На початок